Naslovnica IZA OGLEDALA Forenzičari “oživeli” egipatsku mumiju

Forenzičari “oživeli” egipatsku mumiju

mumija

Tim forenzičara uspeo je da egipatsku mumiju “vrati u život” snagom nauke.

Koristeći tehnike rekonstrukcije lica, CT skeniranja i 3D tehnologije, grupa naučnika uspela je da dočara prošlost.

Drevna egipatska plemkinja Meritamun, poznata kao Velika kraljevska supruga legendarnog faraona Ramzesa, živela je pre oko dve do tri i po hiljade godina i imala je između 18 i 25 godina kada je umrla.

Njeni mumificirani ostaci su otkriveni u dolini kraljica a pošto su dobro očuvani naučnici iz Melburna su dobili odobrenje da izvrše rekonstrukciju njenog izgleda i predstave lice Meritamun.

[adsenseyu5]

Dženet Dejvi, forenzički egiptolog, ima zasluge za pronalaženje i identifikaciju pola i starosti Meritamun, a Gavan Mičel, tehničar slike na katedri za anatomiju i neurologiju, dizajnirao je 3D lobanju- trebalo je 140 sati da se to uradi.

Dženifer Man, forenzički skulptor, povezao je na rekonstruisanoj lobanji plastične markere koji su obeležavali dubinu tkiva na pojedinim delovima lica prema crtama lica kakve imaju moderni Egipćani.

Varša Pilbrou, antropolog na katedri za natomiju i neurologiju Univerziteta u Melburnu, rekao je:” Ideja projekta je da ovu relikviju, u izvesnom smislu, vrati u život pomoću nove tehnologije.”

“Na ovaj način, ona može postati mnogo više od fascinantnog artefakta.”

“Preko nje studenti će moći da nauče kako da dijagnostikuju patologiju obeleženu našom anatomijom, u skladu sa populacionom grupom i sredinom u kojoj jedinka živi.”

Man je dodao:”Neverovatno je da je glava posle toliko vremena u tako dobrom stanju, a model koji je Gavan napravio je divan u svojim detaljima.”

“To je zaista dirljiv rad i izuzetno je značajan za konačno identifikovanje tih ljudi koji bi inače ostali nepoznati.”

Webtribune.rs

[adsenseyu6][adsenseyu5]