Naslovnica U FOKUSU Euroatom: Raste uvoz ruskog nuklearnog goriva u EU

Euroatom: Raste uvoz ruskog nuklearnog goriva u EU

Uvoz zemalja koje koriste VVER reaktore ruske proizvodnje porastao je u 2022. u poređenju sa 2021. i verovatno će se povećati 2023. u poređenju sa tom godinom, rekao je vršilac dužnosti direktora Agencije Euratoma za snabdevanje Stefano Čikarelo

Evropska unija je ponovo povećala uvoz ruskog nuklearnog goriva i usluge za blok reaktore konstruisane u Rusiji tokom 2023. godine u poređenju sa 2021. godinom, saopštila je Agencija Euratoma za snabdevanje (ESA).

Podsetimo, uvoz nuklearnog goriva ne podleže sveobuhvatnim sankcijama koje je Brisel uveo Moskvi.

Ukupan uvoz iz ruske nuklearne industrije ostao je stabilan prošle godine, uprkos rastućoj potražnji za nuklearnom energijom izazvanoj visokim troškovima energenata i naporima da se smanje emisije ugljenika, navodi Rojters.

Međutim, uvoz pet zemalja EU, koje koriste tzv. VVER reaktore, verovatno će ove godine ponovo premašiti nivo iz 2021, nakon porasta i tokom 2022. godine, rekao je Stefano Čikarelo, vršilac dužnosti direktora ESA u intervjuu za Rojters.

„Uvoz zemalja koje koriste VVER reaktore ruske proizvodnje porastao je u 2022. u poređenju sa 2021. i verovatno će se povećati 2023. u poređenju sa tom godinom, pre“ početka ruske vojne operacije u Ukrajini, rekao je Čikarelo.

[adsenseyu1]

Prošle godine je tih pet zemalja, Bugarska, Češka Republika, Finska, Mađarska i Slovačka , kupilo 30 odsto više usluga konverzije od Rusije i 22 odsto više obogaćivanja, navela je ESA u svom godišnjem izveštaju u oktobru.

Od pet zemalja EU koje su se do sada u potpunosti oslanjale na rusko snabdevanje, samo Mađarska još treba da potpiše ugovore za alternativno gorivo, navodi ESA.

Ranije ove godine, u Ukrajini, američka kompanija „Vestinghaus“ je prvi put koristila alternativno gorivo za VVER reaktor, ali bi za prebacivanje na alternativno gorivo u većem obimu bile potrebne godine, navodi Rojters.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social