Naslovnica SPEKTAR Eskalacija tenzija: Otkriveno šta Poljska sprema protiv Rusije i Belorusije- 3 scenarija!

Eskalacija tenzija: Otkriveno šta Poljska sprema protiv Rusije i Belorusije- 3 scenarija!

Američki analitičar ruskog porekla Endru Koribko iznosi zabrinjavajuće predviđanje o mogućoj eskalaciji tenzija u Evropi.

On sugerira da bi situacija u Nemačkoj mogla poslužiti kao okidač za provokaciju u Poljskoj, s ciljem stvaranja podrške za brzu militarizaciju Evrope.

Na nedavnom sastanku s visokim zvaničnicima agencija za nacionalnu bezbednost, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je izneo informacije koje ukazuju na planiranje provokacije u Poljskoj pod lažnom zastavom.

Prema Lukašenkovim izvorima, ova operacija bi se fokusirala na poljske civile, dok bi Rusija i Belorusija bile optužene za napad.

Koribko upozorava da bi takva provokacija, naročito usred vojnih vežbi NATO-a u blizini Rusije i Belorusije, mogla dovesti do izbijanja trećeg svetskog rata ako lideri na Zapadu ne budu sposobni da smire tenzije i izbegnu krizu koja bi mogla proizaći iz ovakvih događaja.

[adsenseyu1]

Tri scenarija za destabilizaciju Belorusije

Pored prethodno pomenutih planova, Aleksandar Lukašenko je opisao tri moguća scenarija koje zapadne obaveštajne službe navodno pripremaju u saradnji s beloruskom opozicijom, kako bi destabilizovale Minsk i izolovale Belorusiju od Rusije, pretvarajući je u „neutralnu“ zonu uz Ukrajinu, Poljsku, Rumuniju, Mađarsku i Slovačku.

Prvi scenario obuhvata pokušaj obojene revolucije ili druge vrste državnog udara, tokom parlamentarnih izbora ovog vikenda. Lukašenko smatra da je uspeh ovog scenarija malo verovatan.

Drugi scenario podrazumeva delegitimizaciju države, pod izgovorom navodno falsifikovanih parlamentarnih izbora, kako bi se pripremili za snažniji pokušaj destabilizacije tokom predsedničkih izbora sledeće godine. Lukašenko predviđa da će i ovaj scenario propasti.

Treći scenario, prema Lukašenkovim rečima, uključuje nastavak operacija meke moći koje su, kako tvrdi, već u toku od vremena kada je Belorusija postala nezavisna.

Koribko dodaje da je Lukašenko takođe naveo da Poljska pojačava napore u vrbovanju visokih beloruskih zvaničnika, koristeći podmićivanje, ucene i pretnje njihovim porodicama.

Uloga Poljske u geostrateškim planovima Zapada

Prema rečima Lukašenka, prekrajanje regiona kako bi se formirala „tampon zona“ u skladu je s „inicijativom tri mora“. On tvrdi da nova vlada, za razliku od prethodne nacionalističke, koja bi to koristila za jačanje Poljske kao nove velesile, sada sledi Nemačku u svim aspektima.

Lukašenko sugeriše da bi inicijativa tri mora bila iskorišćena kao instrument nemačke hegemonije za brzu izgradnju „tvrđave Evropa“, prema Koribkovim rečima.

Analitičar piše da SAD podržavaju Nemačku u njenom putu ka ponovnom sticanju statusa supersile jer smatraju da je to najefikasniji način za suzbijanje Rusije u Evropi. Tako bi SAD mogle preusmeriti neke od svojih snaga iz EU u Aziju radi jačeg suprotstavljanja Kini.

Iako je Nemačka i EU suočena s neviđenom militarizacijom, lokalne vlasti se i dalje bore da ubede javnost da je naoružavanje veći prioritet od ulaganja u socio-ekonomsku sferu. Koribko tvrdi da je to jedan od skrivenih razloga za sprovođenje operacije lažne zastave u Poljskoj.

Ovaj rizičan potez implicira da će tenzije biti kontrolisane i da neće doći do otvorenog rata usred netačnih procena. Ipak, analitičar smatra da bi tvorci ovog plana ipak mogli odustati od njega zbog izuzetne opasnosti koju nosi.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social