Erdogan u sve većoj nevolji – Iran mu zapretio: Nećemo više trpeti udare, stani dok ne bude kasno …

Iransko rukovodstvo upozorilo je turske oružane sile da Teheran gubi strpljenje kada je reč o situaciji u sirijskom Idlibu, piše portal „Iran front pejdž“.

Mediji pišu da Iran nema više nameru da trpi udare po svojim bazama i da se može osvetiti za nanesene udare. Ovo bi dovelo Tursku u neprijatnu situaciju, jer bi se na taj način otvorio i drugi front, a ako uzmemo u obzir i ruski faktor, treći. Ipak neizvesno je kako će Ankara reagovati, jer kako eksperti navode, izbor metoda za akcije u Siriji, u Turskoj trenutno zavisi od unutrašnje političke situacije.

Iran upozorio: strpljivo smo čekali

Ovo upozorenje dostavljeno je Ankari preko Iranskog konsultativnog centra u Siriji. U saopštenju se podseća da je iransko rukovodstvo naredilo da se ne otvara vatra na turske vojnike, što im je spasilo živote jer su turska vojska i tehnika bile nadohvat ruke iranske artiljerije.

„Poznato je da iranska vojska, šiitske formacije ulaze u sastav sirijske armije. Kada je Turska počela vojne operacije, Iranci su povukli svoje jedinice kako se ne bi našle pod udarom. Iranci su čekali kako će se Erdogan dalje ponašati.

Ankara ipak nije uspela da bilo šta uradi i ostala je potpuno sama. Zapad, osim simboličke solidarnosti, ništa drugo nije predložio. Zbog toga Erdogan i ucenjuje Evropu, pa su izbeglice krenule u pravcu Grčke“, rekao je Stanislav Tarasov, direktor informaciono-analitičkog centra „Bliski istok–Kavkaz“.

Prema njegovim rečima, Iran nije postavio ultimatum, već jednostavno upozorio da treba prekinuti vojne operacije u formatu u kome se one sada sprovode, jer se turska vojska nalazi nadohvat ruske Iranaca i ako Turska pređe crvenu liniju, ona može da se suoči sa iranskim snagama.

Iran i Rusija vrše pritisak na Erdogana

Saopštenje iranske strane pojavilo se nakon što su prvog marta turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i iranski predsednik Hasan Rohani razgovarali telefonom o idlibskoj zoni deeskalacije, što, po svemu sudeći, nije dalo rezultate. Prilikom tog razgovora iranski predsednik je predložio svom turskom kolegi da razgovaraju o situaciji u sirijskom Idlibu bez ruskog učešća. Rohani je istakao da turska, iranska i sirijski strana na zajedničkom sastanku mogu da dođu do kompromisa i reše sve probleme koji proističu iz različitih pozicija, a ovo se prvenstveno odnosi na teritorijalnu celovitost Sirije, uništavanje terorista, bezbednost civila i rešavanje krize u Idlibu. Ipak, iranski lider je istakao da „Astanski proces“ ostaje osnova za rešavanje sirijske krize.

Tarasov podseća da se istovreme pojavilo i saopštenje Rusije da nakon odluke da se zatvori vazdušni prostor iznad Idliba ona ne može da garantuje bezbednost turske avijacije, naročito bespilotnih letelice kojima ona napada sirijske vladine trupe.

„Putin i Rohani nastoje da zaustave Erdogana, ne rušeći mostove, jer će petog i šestog marta u Moskvi biti održani veoma složeni pregovori između Erdogana i Putina, a krajem marta može biti održan i sastanak „astanske trojke“, Putin–Rohani–Erdogan. Tako da Erdogan još ima šanse, s obzirom Turska još uvek nije preduzela ozbiljne i fatalne akcije koje mogu voditi do katastrofe“, rekao je ekspert.

U Teheranu ističu da bi lako mogli da pogode ciljeve turskih oružanih snaga, ali da to ne čine. Slična situacija je i sa rusko-sirijskim snagama. Kako objašnjavaju ljudi sa terena, turski položaji se nalaze u potpunosti okruženi snagama sirijske armije, koji ne otvaraju vatru na njih iako trpe turske udare, o čemu otvoreno pišu i ruski i turski vojni komesari.

Lena Milojević (Sputnik)