Naslovnica SPEKTAR Ekspert uznemirio SAD: Ruski gas će se vratiti u Evropu – Odbrojavanje...

Ekspert uznemirio SAD: Ruski gas će se vratiti u Evropu – Odbrojavanje počelo

Nepisano pravilo koje je uspostavljeno u EU prilikom potpisivanja gasnih ugovora izaziva zabrinutost u Sjedinjenim Američkim Državama, dok Rusiji obećava milionski profit, piše Džefri Kavano za izdanje Energy Intelligence (EI).

Ove nedelje je u Nju Orleansu održana energetska konferencija u Luizijani (Louisiana Energy Conference, LEC), na kojoj su prema autoru, učesnici bili u panici.

Govornici na konferenciji otvoreno su izražavali zabrinutost zbog potencijalnog povratka ruskog gasa u Evropu, a takav scenario predstavlja propast ambicioznog projekta američkog tečnog prirodnog gasa (LNG).

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

„Pitanje je koliko dugo će evropsko tržište zaista postojati za SAD? Koliko dugo će trajati ovaj zahtev za ograničenjem isporuke ruskog gasa?“ – upitao je učesnike konferencije Majkl Benet, izvršni direktor odeljenja za globalnu proizvodnju LNG u investicionoj banci Macquarie Group.

Finansijski stručnjak smatra da su buduće isporuke ruskih goriva ključne za svetsko tržište gasa. Takođe je istakao da Rusija nastavlja da isporučuje energente Evropi, iako u manjim količinama.

Međutim, Benet je uveren da ponašanje Evropljana ukazuje na skori povratak isporuka ruskog gasa u EU na nivo pre krize. Posebno tome svedoči neformalno pravilo koje je uspostavljeno u Evropskoj uniji prilikom potpisivanja gasnih ugovora.

[adsenseyu1]

„Sada u Evropi, većina ljudi ne želi da potpiše 20-godišnje ugovore“, primetio je Benet. „Prošle godine je potpisano 30 dugoročnih ugovora (za američke kompanije), od kojih su tri isporučena u Evropu, a ostali u Aziju… To je znak. Evropa ne želi da potpiše ove dugoročne ugovore, zašto? Meni je to očigledno, čekaju Rusiju, ali niko ne želi da o tome govori“.

Uz to, prema navodima iz Energy Intelligence, povratak ruskog gasa u EU će predstavljati uzvratni udarac Rusije u eskalirajućem ekonomskom ratu.

„Moje mišljenje je da će se on ruski gas vratiti, a Evropa će ga prihvatiti. Bilo da se to dogodi ove, sledeće ili deset godina od sada, to će se desiti“, rekao je Benet.

Problem je u tome što SAD trenutno sprovode brojne ambiciozne projekte za proizvodnju i izvoz tečnog prirodnog gasa duž obale Meksičkog zaliva. Sada američkom tečnom gasu preti propast zbog namera EU. Uz to, kako Benet navodi, ruski gas nije jedina pretnja, jer Katar takođe preduzima ozbiljne korake u značajnom proširenju svojih mogućnosti za isporuku LNG-a.

„Sav taj tečni gas će se preliti na tržište upravo kada ovi projekti duž obale Meksičkog zaliva počnu da funkcionišu. Sve to ima posledice za SAD. Gde će oni pronaći nove tržište? Pa, moraju to da fiksiraju sada, inače isporuke iz Katara, Afrike i Azije će početi da osvajaju ta tržišta, ako se projekti budu odvijali suviše sporo“, zaključio je Benet.

[adsenseyu4]

Prema rečima stručnjaka, za SAD je odbrojavanje počelo zbog masovne ekspanzije tečnog gasa. Američke kompanije se suočavaju s izuzetno žestokom konkurencijom koja očigledno ne ide na ruku Vašingtonu.

Na primer, Dejmon Putman, izvršni direktor investicionog fonda Silver Point Capital, smatra da su američki proizvođači gasa, koji se oslanjaju na puštanje akumuliranog LNG-a na tržište do 2025. godine, previše samouvereni. Njihov plan, prema kojem će trenutni pad cena biti kompenzovan izvozom u Evropu, ne uzima u obzir važan detalj – konkurenciju od strane Rusije i Katara jer to može imati tragične posledice za SAD.

Webtribune.rs

Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte