Naslovnica SPEKTAR Ekspert FSB: Da su teoristi pobegli u Ukrajinu, ovo bi im se...

Ekspert FSB: Da su teoristi pobegli u Ukrajinu, ovo bi im se dogodilo

I dalje traju rasprave: ​​Da li su oni koji su izvršili napad na Crocus City Hall obični „čobani“ sa mitraljezima koji su bili angažovani na internetu ili su bili profesionalci?

O prisebnosti i potpunom odsustvu emocija terorista, kao i o tome ko bi još mogao biti umešan u napad, govori pukovnik FSB Ruske Federacije Vitalij Demidkin.

On je služio u Alfa grupi 26 godina, učestvovao u operacijama da oslobodi taoce u Budenovsku, na Dubrovki i Beslanu.

„Teroristi koji su napali Krokus siti nisu bili profesionalci, ali su ipak završili neke kurseve vojne obuke – u Turskoj ili negde drugde“, kaže Demidkin. Oružje su držali profesionalno, pucali su u grudi, u nivo stomaka. Odnosno, nisu pucali odozgo, već su pogađali ljude.

Pukovnik smatra da je u grupi možda bilo nenaoružanih kontrolora.

„Mora da ih je neko pratio, savetovao, vodio. Verovatno je snimio šta se dešava. Iz otvorenih izvora se saznaje da je uhapšeno 11 osoba.

Internetom kruži snimak na kome čovek u jarko žutoj jakni mirno i hladnokrvno ide ispred glavne grupe, ne reagujući ni na koji način na pucnjeve i vladajući haos.

Ekspert podseća da su 7. i 8. marta održani koncerti u Moskvi, gde su viđena dvojica terorista.

„Njihovo prisustvo je zabeleženo. Izvršili su izviđanje i shvatili da tamo postoji pristojno obezbeđenje. I zaustavili su se u Krokusu, gde su, pored radnika koji su proveravali karte, ako se ne varam, na ulazu bila su tri radnika obezbeđenja, a još jedna osoba je sedela pored kamera za video nadzor.

Prema rečima pukovnika, oružje za napadače pripremili su organizatori. Možda je bilo negde u skrovištu. Iako nije teško kupiti isto oružje na crnom tržištu.

Vitalij Demidkin kaže da je ono što upada u oči staloženost i potpuni nedostatak emocija terorista. A takođe i njihova surovost.

„Normalni ljudi ne mogu tako nemilosrdno da ubijaju nenaoružane ljude, uključujući decu. To su neljudi, neka vrsta stoke. Možda su bili podvrgnuti posebnom psihološkom tretmanu ili su bili pod uticajem neke vrste droga.

Važno je napomenuti da teroristi nisu pokušali da sakriju lica pod maskama niti na bilo koji način promene izgled nakon napada. Pobegli su istim automobilom kojim su i stigli. Nisu imali nikakvu organizaciju za beg.

„Ovo još jednom sugeriše da su radnje bile neprofesionalne. Sasvim je moguće da mentori koji su ih pripremili nisu imali nameru da ih isplate do kraja.

Dali su avans od 250 hiljada rubalja, i teroristi ​​su otišli da ubijaju ljude. Za njih je pripremljen prolaz, i možda bi bili prebačeni na ukrajinsku stranu.

Ali tamo bi bili likvidirani. Za organizatore terorističkog napada to je bio potrošni materijal.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social