Ekspert Bezpalko veruje da je Rusija sposobna da natera Ukrajinu da zažali zbog ulaska u NATO

Ulazak Ukrajine u NATO mogao bi da primora Rusiju da preduzme aktivne mere kako bi osigurala sopstvenu bezbednost, rekao je Dmitrij Peskov.

Bogdan Bezpalko, član Saveta za međunacionalne odnose predsednika Rusije objasnio je kakve sve mere Moskva može da preduzme.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da bi ulazak Ukrajine u NATO bio najgori mogući scenario. On je to izjavio u filmu „Vladimir Putin: Gospodar igre“, prikazan na TV kanalu France 5.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na mreži “Telegram” na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„To je scenario koji prevazilazi crvene linije nacionalnih interesa Rusije. To je scenario koji može primorati Rusiju da preduzme aktivne mere kako bi osigurala sopstvenu bezbednost “, rekao je on.

Dmitrij Peskov je istovremeno naglasio: Rusija nikome ne preti i nije izvor opasnosti. Rusija je veoma velika i veoma jaka država koja traži partnere, dodao je PR predsednika Rusije.

Bogdan Bezpalko objasnio je da je pod „aktivnim merama“ Dmitrij Peskov podrazumevao niz događaja u potpuno različitim oblastima: diplomatskim, medijskim, vojnim, geopolitičkim itd.

„Na primer, Rusija može priznati državnost DPR -a i LPR -a, zaključiti niz bilateralnih sporazuma sa njima. Na teritoriji republika mogu se postaviti i vojni objekti, poput sistema protivvazdušne odbrane. Ova sredstva neće dozvoliti dalje bombardovanje teritorije republika”, rekao je stručnjak.

Kako dalje navodi, Rusija ima načina da natera Ukrajinu da zažali zbog ulaska u NATO. Moskva ima moćne poluge uticaja, a Rusija ih može koristiti za osiguravanje sopstvene bezbednosti.

„Ove mere bi mogle da imaju veoma snažan pritisak na Ukrajinu. Čak i ako Rusija sada jednostavno prekine isporuku tranzitnog gasa, čak i ako mora da plati kaznu u skladu sa odlukom poljske arbitraže, Ukrajina će se uoči zime naći u veoma teškoj situaciji“, rekao je ruski pokitikolog Bezpalko.

Analitičar je primetio da je Kijev sada primoran da daje izjave da će Ukrajina za zimu imati dovoljno gasa. Međutim, plavo gorivo koje se nalazi u ukrajinskim skladištima uglavnom je rezervisano za evropske potrošače.

Sve dok Rusija nastavlja da transportuje gas u Evropu preko ukrajinske teritorije, Kijev se neće suočiti sa problemom nedostatka energetskih resursa. Ali ovo se može promeniti ako se Ukrajina pridruži NATO -u, primoravši Rusiju da deluje.

„Rusija može preduzeti brojne mere kako bi osigurala sopstvenu bezbednost. Ali ruski političari ih, naravno, neće obelodaniti unapred. Siguran sam da će ove mere uključujući i vojne biti izuzetno efikasne“, rezimirao je član Saveta za međunacionalne odnose predsednika Rusije.

Na mreži “Telegram” možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima ili desktop računarima a zatim nas pratiti klikom na opciju “JOIN” na dnu ekrana. Tamo možete otići ako kliknete  OVDE

Webtribune.rs