Ekskalibur nije u Britaniji nego u Republici Srpskoj: Srednjovekovni mač zaboden u stenu u reci Vrbas – VIDEO

Arheolozi su u četvrtak iz reke Vrbas nedaleko Banjaluke izvukli srednjovekovni mač koji je bio zaboden u stenu, zbog čega su ga već prozvali „banjalučkim Ekskaliburom“, po uzoru na legendu o Kralju Arturu.

Arheolog Ivana Pandžić, koja je učestvovala u ronjenju i vađenju mača, kazala je da je iz vode uspešno izvučen izuzetno dobro očuvan srednjovekovni mač.

„Jedino je vrh mača koji je bio zaboden u stenu malo oštećen jer nedostaje mali deo vrha. Mač će sada biti prevezen u Muzej Republike Srpske, a s nama je koleginica iz Instituta za konzervaciju iz Beograda, koja je odmah pristupila zaštiti“, rekla je Pandžić za medije u BiH.

Tek posle preduzimanja mera zaštite pristupiće se rasvetljavanju misterije kome je mač pripadao, kao i u kom periodu je nastao. Postojanje mača je ranije utvrđeno, ali je tek sada izvučen posle angažovanja profesionalnih ronilaca i arheologa.

„Ovakav tip mača korišćen je u razdoblju od poslednje četvrtine 13. do prve polovine 15. veka. Takvi mačevi na našim prostorima su relativno retki, zbog čega je njegovo spasavanje i konzervacija od prioritetnog značaja, kako za muzej, tako i za grad i Republiku Srpsku“, rekli su u Muzeju Republike Srpske.

Ranije je arheolog Pandžić istakla da je ideja da se mač, pošto se u celosti očisti, restaurira i analizira ponovo vrati u kamen.

„S obzirom na to da ga svi već zovu banjalučkim „Ekskaliburom“ zašto da ne iskoristimo tu situaciju u kojoj se on nalazi kako bi cela priča bila što atraktivnija.

https://youtu.be/ko04bCiPpPY

(Hina, N1 Sarajevo)