Držite pod kontrolom svoj mobilni telefon inače … Videće vas i čuti 24 sata dnevno – EVO KAKO …

mobil

Za 100 evra može da vas nadgleda svako kome ste interesantni, dovoljno je da kupi program za praćenje vašeg mobilnog telefona

Na tržištu Srbije posluju firme koje nude svojim kupcima programe za špijuniranje ljudi. Dok vam je telefon u ruci, neko će da zna svaki vaš korak, šta radite na Fejsbuku, s kim se dopisujete, čak i koga ste fotografisali. U svakom trenutku mogu da čuju šta se dešava oko vas u realnom vremenu.

Kompanije te proizvode nude za 100 evra, a to vam omogućava da bez mnogo muke i znanja postanete pravi haker! Sigurno ste primetili reklame koje pozivaju na kupovinu zastrašujućih programa, a prema uputstvima onlajn prodavaca, sve što treba da uradite jeste da posetite njihov sajt, kupite odabrani program, instalirate ga na telefon osobe koju želite da pratite i špijunaža može da počne. Softver nije vidljiv na telefonu i žrtva praćenja nije svesna da je na „merama obrade“.

Protivzakonito

Prema informacijama u oglasima, firme nude „potpunu kontrolu praćenog telefona, prisluškivanje razgovora, uvid u SMS poruke, objave na društvenim mrežama, fotografije i GPS lokaciju.

Advokat Nebojša Anđelković objašnjava za Kurir da sajber-maltretiranje nije u skladu sa zakonima Srbije:

– Zakonom je propisano da samo ovlašćeni organi tužilaštva, suda i policije smeju da rade ovakve provere. Bez obzira na to što su sada dostupne svima, građani moraju biti svesni da preuzimanjem i primenom špijunskih aplikacija čine krivično delo jer takav čin nije u skladu sa zakonima Republike Srbije. Niko ne sme narušavati tuđu privatnost i osnovna ljudska prava – naveo je on.

Rešavaju probleme

Istovremeno, kako navodi psiholog Nikola Petrović, veliki broj građana poklekne, kupi program i nada se da će tako rešiti svoje probleme.

– Ljudi su postali nepoverljivi, a kada je poverenje narušeno, onda se javlja želja za praćenjem i špijuniranjem. Roditeljima je okidač kada otkriju da dete laže o ocenama ili prikriva da je probalo alkohol ili drogu. Česte su i provere partnera zbog nedostatka poverenja. Glavni uzrok u oba slučaja je strah – kaže on za Kurir i dodaje da je problem moguće rešiti jedino razgovorom i iskrenošću.

Milica Vujović (Kurir)