Naslovnica U FOKUSU Ekonomski forum u Vladivostoku dokaz da se Rusiji isplatio zaokret ka Istoku

Ekonomski forum u Vladivostoku dokaz da se Rusiji isplatio zaokret ka Istoku

Azija je, kao region, postala ruska kapija u globalnu ekonomiju, najaktivnija je u trgovini s Rusijom i uključena u dijalog na međuvladinom nivou

Ovogodišnji Istočni ekonomski forum, sedmi po redu od osnivanja 2015. (nije održan u kovid godini 2020), pokazao je da je ruska politika zaokreta ka Aziji bila pravovremena jer je uspešno odgovorila na zahteve i potrebe koje su se pojavile od početka Specijalne vojne operacije, odnosno na ekonomski rat koji su protiv RF pokrenule SAD i njihovi saveznici, konstatuje politikolog i programski direktor Vadajskog kluba Timofej Bordačev u autorskom tekstu za „RT internešenel“.

Naime, azijske zemlje, uz nekoliko izuzetaka, nisu se uključile u taj rat, a od svih regionalnih sila samo je Japan uveo sankcije Rusiji, iako ima umereniji pristup od američkih satelita u zapadnoj Evropi. I sada japanske kompanije nastavljaju projekte saradnje u energetskom sektoru.

Još jedan bliski američki saveznik u Aziji, Južna Koreja, oklevala je da se povinuje zapadnim sankcijama i čini se da se izvinjava svaki put kada je prinuđena da nametne nova ograničenja u trgovinskoj i tehnološkoj razmeni sa Rusijom. Sve ostale azijske države su izbegavale da uvedu sankcije, iako ne dele uvek stav Moskve o pitanjima evropske i međunarodne bezbednosti.

Drugim rečima, Azija je, kao region, postala ruska kapija u globalnu ekonomiju, najaktivnija je u trgovini s Rusijom i uključena u dijalog na međuvladinom nivou.

„Od proleća 2022. Zapad vodi politiku istiskivanja sa svetskih tržišta i upravo su veze Rusije s Azijom odigrale odlučujuću ulogu da se to na kraju ne dogodi. Upravo su ruski Daleki istok i njegovi vodeći gradovi, uključujući i Vladivostok, postali glavna čvorišta za novu skalu trgovinskih i ekonomskih odnosa sa azijskim zemljama. Nedavno su njegove teretne luke doživele višestruko povećanje prometa“, istakao je Bordačev.

[adsenseyu1]

Iako je poslednjih godina mnogo urađeno da se značajan deo trgovinskih tokova brzo prebaci na Pacifik, sve do proleća 2022. godine države EU su bile najvažniji partneri Rusije. Sada je pak jedan od ključnih razvojnih izazova regiona nedostatak tehničkih kapaciteta da se nosi sa sve većim obimom izvoza i uvoza, ali i veoma mali broj stanovnika.

Zato će se Istočni ekonomski forum baviti, pored poslovne saradnje, rešavanjem problema razvoja Dalekog istoka, zaključio je Bordačev.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

(RT)

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social