Naslovnica IZA OGLEDALA Džinovski rasedi dužine 272 km pojavili su se u četiri američke države

Džinovski rasedi dužine 272 km pojavili su se u četiri američke države

Ogromne pukotine pojavile su se u Arizoni, Juti, Kaliforniji i Teksasu. Samo u južnoj Arizoni zabeleženi su rasedi ukupne dužine 272 km.

Džozef Kuk iz Geološkog zavoda Arizone kaže da do takvih grešaka ne može doći zbog prirodnih uzroka. Pošto je više od 80 odsto poznatih slučajeva rezultat taloženja podzemnih voda, masovno slivanje i pomeranje tla uzrokovano je ljudskom aktivnošću, koja bukvalno ispumpava „krv“ iz zemlje.

Podzemne vode su jedan od najvažnijih izvora sveže vode u svetu, koji obezbeđuju skoro 50% vode za piće i oko 40% vode za navodnjavanje. Ali ljudi ispumpavaju vodu iz utrobe zemlje mnogo brže nego što je zemlja sama može napuniti. Pojačani razvoj zemljišta pogoršava probleme slivanja i preti pojavom novih pukotina.

Nakon nedavnog snažnog zemljotresa u Turskoj, Roskosmos je objavio fotografije raseda širine 200 metara i dubine 30 metara u blizini sela Tepehan u Hataju. Stručnjaci su ovu pojavu nazvali neobičnom i rekli da je uzrokovana činjenicom da se potresi dogodili prilično blizu površine.

Prema rečima Alekseja Zavjalova, šefa laboratorije za seizmičku opasnost Instituta za geofiziku Ruske akademije nauka, većina zemljotresa se dešava u blizini takvih pukotina.

Ako su rasedi koji postoje u zemljinoj kori aktivni, onda se njihove ivice kreću određenom brzinom jedna u odnosu na drugu, zbog čega nastaje zemljotres. Zbog toga su naučnici u SAD zabrinuti zbog pojave tolikog broja pukotina.

Najvažnije naše objave potražite na našem kanalu na Telegramu

Webtribune.rs

 

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social