Naslovnica IZA OGLEDALA Drevni egipatski astronomi su otkrili višestruki zvezdani sistem 3.000 godina pre modernih...

Drevni egipatski astronomi su otkrili višestruki zvezdani sistem 3.000 godina pre modernih astronoma

[adsenseyu3]

Istraživači su došli do zaključka da je drevni egipatski papirus pod imenom „Kairo 86637“ najstariji očuvani istorijski dokument u kom se pominje Algol ili Beta Persei.

[adsenseyu2]

Iako mnogi veruju da je italijanski astronom Geminijano Montanari otkrio Algol u drugoj polovini 17. veka, istina je da su ovu zvezdu otkrili još drevni Egipćani. To je samo po sebi dokaz da su drevne civilizaije poput egipatske posedovale zavidne astronomske veštine i znanja.

Algol je zapravo trojni zvezdani sistem (Beta Persei Aa1, Aa2 i Ab) u kom mala i ne baš tako svetla zvezda Beta Persei Aa2 eliptično kruži oko veće i sjajne zvezde Beta Persei Aa1.

Prema informacijama iz prilično oštećenog egipatskog papirusa, drevni astronomi iz zemlje faraona su otkrili sistem Algol, a znali su i njegov šablon orbitiranja. To znači da su oni bili prvi astronomi na planeti koji su to otkrili.

Istraživači su došli do zaključka da je drevni egipatski papirus pod imenom „Kairo 86637“ najstariji očuvani istorijski dokument u kom se pominje Algol ili Beta Persei.

[adsenseyu4]

Istraživači sa Departmana za fiziku i Departmana za svetsku kulturu na Univerzitetu u Helsinkiju su otkrili da je period od 2,85 dana koji se uočava u egipatskom kalendaru zapravo jednak vremenu eliptičnog obrtanja Algola.

Ancient Egyptians and Solar Eclipse

Naučnici su takođe otkrili da se drevni tekstovi koji opisuju delovanje Horusa poklapaju sa događajima koje su golim okom mogli da uoče posmatrači Algola, što dokazuje da je egipatski papirus zapravo najstariji istorijski zapis otkrića zvezde.

Prema navodima istraživača, svaki dan egipatske godine je podeljen na tri jednaka dela u kalendaru. Zatim su tim delovima dodeljivane dobre i loše prognoze s ciljem da se označi koji će dani biti srećni, a koji ne.

Istraživač sa Univerziteta u Helsinkiju u Finskoj i vodeći autor studije, dr Lauri Džetsu, rekao je da su drevni egipatski astronomi pre 3.000 godina otkrili Algol i koristili ga za prognoziranje srećnih dana u svojim kalendarima.

„Prilično smo iznenađeni što smo u egipatskom kalendaru pronašli period obrtanja Algola jer nismo mogli ni da zamislimo da je ova zvezda bila mitološki važna za drevne Egipćane“, rekao je Sebastijan Porsedu, učesnik istraživanja.

Webtribune.rs

[adsenseyu1]