Naslovnica SPEKTAR „Dragunov“ najlegendarnija snajperska puška u istoriji Rusije dobila zamenu

„Dragunov“ najlegendarnija snajperska puška u istoriji Rusije dobila zamenu

Stiže zamena čuvene puške Dragunov: Snajperska puška Čukavina od 2021. kreće u serijsku proizvodnju

Serijska proizvodnja snajperske puške Čukavina (SVČ) će započeti za dve godine. Lagano i ergonomski savršeno oružje zadovoljava visoke kriterijume koji se postavljaju pred sadašnje i buduće snajperiste iz celokupnog spektra službi koje su deo nacionalne bezbednosti.

[adsenseyu5]

Ipak, SVČ će pre svega biti namenjena vojnim potrebama i u tom smislu će zameniti čuvenu snajpersku pušku Dragunov. 

„Snajperska puška Dragunov (SVD) je u naoružanje sovjetske vojske ušla davne 1963. godine. Od tog trenutka, pa sve do danas, ona nije prolazila ozbiljnije modifikacije, s obzirom na to da je zahvaljujući izuzetnim tehničko-taktičkim parametrima bila ispred svog vremena.

Međutim, nakon nekoliko decenija uspešne primene došlo je do velikih izmena kada su u pitanju oprema i taktika kopnenih borbenih sastava u modernom ratu. 

[adsenseyu5]

Od snajperske puške nove generacije se traže zahtevi koje SVD više nije mogla da isprati. Stoga je pokrenut projekat razvoja snajperske puške nove generacije (SVČ) koja će zameniti zastarelo oružje“, rekao je za internet portal RIA Novosti glavni konstruktor koncerna Kalašnjikov Sergej Uržumec. On je tom prilikom dodao da će sledeće godine biti obeležena 100. godišnjica od rođenja Jevgenija Fjodoroviča Dragunova.

Ukratko, za osnovu konstrukcije snajperske puške SVČ upotrebljena je ideja čuvenog konstruktora, koja je primenjena prilikom razvoja automata malih dimenzija.

„Puška se odlikuje veoma mekim trzajem, kao da je u pitanju oružje manjeg kalibra. To omogućava strelcu da deluje u brzom režimu paljbe, gde posle svakog opaljenja oružje ostaje na liniji nišanjenja (zahvaljujući malom trzaju)“, rekao je za internet stranicu Voennoe obozrenie višestruki prvak sveta u praktičnom streljaštvu Vsevolod Ilin.

[adsenseyu6]

SVČ je prvi put predstavljena na sajmu naoružanja „Armija -2017“. Različite verzije ove puške mogu da koriste standardnu puščanu municiju kalibra 7,62×54, uključujući i municiju zapadnog porekla kalibra .308 Winchester i .338 LM. Procene su da nova ruska snajperska puška može da pogodi metu veličine čoveka na daljini od 1640 jarda (oko 1500 metara).

Prema svom unutrašnjem mehanizmu, SVČ je slična standardnim automatskim puškama AK. Međutim, njena spoljašnost je potpuno modernizovana. Na njoj se nalazi savremena baza za montiranje različite taktičke opreme u vidu Picatinny šine, rešetka za fiksiranje optičkog nišana, nosač za taktičku bateriju, laserski obeleživač i prigušivač.

(hr.rbth.com)

[adsenseyu5]
[adsenseyu5]