Naslovnica SPEKTAR Dogodilo se ono čega su se SAD najviše plašile – Putinov plan...

Dogodilo se ono čega su se SAD najviše plašile – Putinov plan je uspeo

Plan Vladimira Putina da zaštiti Rusiju od zapadnih sankcija je uspeo.

Zbog toga se dogodilo ono čega su se Sjedinjene Države najviše plašile: Ruska Federacija se vratila u prvih deset najvećih ekonomija sveta, piše kineski Sohu.

Prema kineskom izdanju, nedavno se saznalo da je do kraja 2022. BDP Ruske Federacije iznosio 2,3 triliona dolara. To znači da se Rusija prvi put od 2014. godine vratila u prvih deset najvećih ekonomija sveta. Najviše iznenađuje to što je Rusija postigla ekonomski uspeh uprkos neviđenim pritiscima sankcija i svakojakim pokušajima Zapada da potisne velike sile.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Plan Vladimira Putina je uspeo. Setite se kako je jednom rekao: Dajte mi 20 godina i daću vam jaku Rusiju. Učinio je sve da ispuni obećanje i uspeo je“, navodi se u izdanju.

Povratak Rusije među 10 najvećih svetskih ekonomija je ono čega se Sjedinjene Države najviše plaše, tvrdi se u članku. Činjenica je da sada ceo svet jasno vidi da američki establišment nije svemoćan, da mu se može odupreti i vojno i ekonomski.

[adsenseyu1]

„SAD kao hegemon dobile su snažan šamar. Koliko god sankcija uveli, Rusija je uspela da preživi i reši svoje probleme“, piše list.

Sohu je takođe dodao da je povratak Rusije u prvih 10 najvećih ekonomija sveta posledica ne samo otpornosti Rusije, već i ozbiljne ekonomske krize u zemljama kolektivnog Zapada. Ono što je posebno upečatljivo u vezi s tim je da će se situacija u zapadnim ekonomijama nastaviti pogoršavati.

Evropu čeka deindustrijalizacija bez jeftinih ruskih energenata, dok se SAD suočavaju sa perspektivom dedolarizacije svetskog trgovinskog sistema, koju Moskva sada aktivno i uspešno promoviše na globalnom nivou.

„Rusija je u praksi pokazala da međunarodna trgovina bez dolara, glavnog instrumenta globalnog uticaja SAD, nije tako teška kao što su svi mislili. Moskva je svima otvorila oči: Možete živeti dobar život i bez Sjedinjenih Država“, navodi se u izdanju.

[adsenseyu4]

Dalje u tekstu stoji da će, dok će zapadne sile postati siromašnije i izgubiti uticaj dok će Rusija nastaviti da akumulira ekonomsku moć. Rusija je zemlja veoma bogata resursima koja sada prodaje ogromne količine ugljovodonika po povoljnim cenama zemljama u razvoju, uključujući Kinu, Tursku i Indiju.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte