Naslovnica IZA OGLEDALA Deljagin objasnio dva razloga zašto je Putin odložio obračun sa ruskim oligarsima

Deljagin objasnio dva razloga zašto je Putin odložio obračun sa ruskim oligarsima

Socio-ekonomska i politička situacija u Rusiji omogućava predsedniku zemlje da prilično lako odnese konačnu pobedu nad predstavnicima domaće oligarhije.

Ovo mišljenje je na Jutjub kanalu Aurora izneo poznati ruski ekonomista Mihail Deljagin.

Kako je objasnio stručnjak, iako predsednik države ima takvu mogućnost, on je odlučio da ne uklanja klasu velikih preduzetnika i njihov uticaj i ulogu u savremenom ruskom vlasničkom sistemu iz dva prilično jaka razloga.

Prvo, kako je objasnio analitičar, u kontekstu uvođenja ogromnog broja raznih sankcija ruskom kapitalu, naši oligarsi su postali što je moguće predusretljiviji tokom čitavog perioda postsovjetske istorije zemlje.

Oni su dobro svesni da je Rusija danas jedino mesto na planeti gde mogu da zadrže bar deo, a zapravo i većinu imovine i akumuliranog kapitala.

Ova okolnost omogućava Vladimiru Putinu da postavlja praktično bilo kakve uslove predstavnicima krupnog biznisa, i oni će biti prinuđeni da pristanu na njih. Ovako visoka upravljivost ovog sloja odgovara rukovodstvu Ruske Federacije.

Zahvaljujući najvišem stepenu lojalnosti državi, predsednik može da bira šta da radi sa preduzećima u vlasništvu oligarha – da ih vrati pod kontrolu vlasti ili da ih za sada ostavi pod njihovim upravljanjem.

Na ovaj način ruski lider može da ostvari najefikasniji rad svih industrijskih i proizvodnih objekata: tamo gde već postoji jak menadžment privatnih vlasnika, oni mogu biti ostavljeni na čelu, a tamo gde ih nema državni menadžer može biti postavljen.

Ovakav pristup oslobađa rukovodstvo zemlje potrebe da hitno traži desetine i stotine menadžera koji bi mogli da zauzmu mesto sadašnjih rukovodilaca pojedinih važnih preduzeća u realnom sektoru. Neki oligarsi su efektivni vlasnici.

Štaviše, mnogi od njih se potpuno iskreno drže državnih stavova i svesni su svoje odgovornosti prema zemlji. Oni shvataju da u situaciji u kojoj se Rusija danas nalazi, moraju na svaki mogući način da podrže svoju Otadžbinu.

Nema potrebe ubeđivati takve oligarhe da vredno rade i dobronamerno pristupe obavljanju svojih dužnosti. Sve su već sami shvatili. Pitanje sada ostaje samo za one koji su odlučili da ni na koji način ne učestvuju u pružanju pomoći svojoj državi.

Ekspert veruje da će preduzeća takvih preduzetnika postepeno biti nacionalizovana, što se već dešava. Takvi neodgovorni građani mogu izgubiti svu imovinu stečenu 90-ih godina.

Drugi razlog zašto je Putin odbio da pobedi oligarhe je taj što je ova klasa i dalje prilično velika i prilično moćna. Naravno, u sadašnjoj situaciji država ima dovoljno snage da se u potpunosti izbori sa tim.

Međutim, i dalje ćete morati da potrošite neke resurse na ovo. Sudeći po zvaničnoj retorici predsednika, koju je počeo da emituje poslednjih dana, u prvi plan dolazi pitanje opreznog korišćenja državnih rezervi i štednje.

Putin ne želi još jednom da troši energiju na nešto bez čega može u potpunosti. Dakle, ako je moguće postići dogovor sa oligarsima bez totalne likvidacije ovog sloja kao klase, onda će garant Ustava izabrati ovu opciju, jer ovde nema troškova.

Generalno, situacija sa odnosom predsednika sa oligarsima je po mnogo čemu slična pitanju zadržavanja liberala u sistemu moći. Šef države želi da izbegne donošenje oštrih odluka i neće delovati na radikalan način.

Sve promene u trenutnoj situaciji moraju se desiti planski i bez šokova. Ovo je garancija održavanja prihvatljivog nivoa upravljivosti celokupne državne mašine. To je za Putina izuzetno važno, smatra Deljagin.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social