DAVILI RUSIJU – Skripalj, izborno mešanje, Ukrajina, Sirija … KAD ONO … Evropa iz Rusije uvozi nafte i gasa VIŠE NEGO IKAD …

bvfdif743hgv

Evropske zemlje su u aprilu povećale uvoz ruskog gasa do nivoa bez presedana, a ukupna potrošnja u 2018. godini se očekuje da se prvi put popne iznad 200 milijardi kubnih metara, ignorišući uticaj napetih odnosa.

U prvom kvartalu ove godine isporuke gasa „Gasproma“ u EU porasle su za 6,6 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine. Isporuke evropskim zemljama nastavile su da rastu prošlog meseca, čak i nakon završetka zimske grejne sezone.

U aprilu je ruski energetski gigant isporučio oko 15,9 milijardi kubnih metara gasa u zemlje izvan zemalja ZND-a (Zajednica nezavisnih država). Broj se smatra rekordnom isporukom, trenutno rastućim stopama koje su neuobičajene za toplije mesece.

Prodaja ruskog gasa Evropi dostigla je 70 milijardi kubnih metara od januara do aprila. Veliku potražnju za gasom izazvalo je ekstremno hladno vreme dok su evropske države prolazile kroz jednu od najhladnijih zima tokom protekle decenije. Evropa je nastavila da kupuje veće količine, čak i posle zime da bi dopunila skladišta gasa koja su ispražnjena tokom hladnih meseci.

Ranije ove godine zamenik predsednika Upravnog odbora „Gasproma“ Aleksandar Medvedev rekao je da je energetska firma isporučivala količine gas Evropskoj uniji koje se obično isporučuju u zimskim mesecima. Medvedev je dodao da „Gasprom“ očekuje potražnju u leto 2018. godine koja će se približiti zimskim nivoima.

Prema grubim procenama, kompanija bi mogla prodati rekordnu količinu prirodnog gasa tokom čitave istorije izvoza gasa, uključujući i sovjetski period. Snabdevanje „Gasproma“ evropskih zemalja u martu je zabeležilo najveći porast, što je premašilo prethodni rekord koji je kompanija prijavila u januaru 2017. godine.

Povratak cena energenta povećao je energetske prihode zemlje. Prema podacima carine, prihodi ruskog izvoza prirodnog gasa u periodu januar-mart su porasli za 22,6 posto, na 12,4 milijarde dolara. Rusko gorivo trenutno kupuje 30 zemalja sa tri četvrtine zaliha koje idu u EU.

Pored hladne zime koja je izazvala nizak nivo skladištenja, konkurenti kompanije „Gasprom“ su smanjili snabdevanje zbog različitih problema na objektima. U aprilu je Norveška morala da se bori sa neplaniranim kvarom na gasnom polju „Skarv“ i Kolsnesovim pogonom za preradu. Najbliži konkurent Rusije je morao da smanji protok jer se kompresor na gasnom polju „Skarv“ pokvario.

Libijski gas nije uspeo da dođe do Italije zbog tehničkih pitanja na gasnom polju „Bar Esalam“, dok je Alžir morao da smanji izvoz gasa nakon što su evropski kupci bili razočarani visokim cenama goriva. Za razliku od „Gasproma“, severnoafrička država ima svoje cene za gas vezane za sirovu naftu, tako da povećanje cena nafte neizbežno povećava cenu gasa.

U međuvremenu, nastavljaju se radovi na uklanjanju prepreka za izgradnju gasovoda „Severni tok 2“ koji ima za cilj udvostručavanje postojećih kapaciteta gasovoda „Severni tok“ iz Rusije u Nemačku. „Gasprom“ je takođe završio polaganje cevi prvog kraka morskog dela gasovoda „Turski tok“.

Prošlog meseca kompanija je takođe saopštila da je spremna za izgradnju gasovoda „Severni tok 3“, ako bude potrebno.

(Vostok)