DANAŠNJI KREATORI „LAŽNIH OPERACIJA“ SAMO SU IMITATORI, evo ko ih je izmislio i to pre 3.000 godina

ghfrezztdgedgrtfd

Faraonu Ramzesu II, kome je nadimak bio Veliki, pripisuju se izuzetni kvaliteti kao vojniku, diplomati i vladaru, a njegova vladavina se smatra poslednjim periodom sjaja drevnog Egipta.

Sada bi nova arheološka istraga mogla okončati ratnohuškačku reputaciju jednog od najpoznatijih vladara u istoriji, navodno, on je bio stručnjak za “lažne vesti“ a ne veliki ratnik.

Ako pogledamo u knjige o istoriji, videćemo da je Ramzes Veliki, treći faraon 19. dinastije, vodio i osvajao žestoke ratove sa svojim susedima, u Libiji, Nubiji i na Bliskom istoku.

Ali nalazi egipatskog iskopavanja 300 kilometara istočno od granice sa Libijom, objavljeni u časopisu „Antiquity“, suprotstavljaju se ovoj hipotezi.

Niki Nilsen, arheolog na Univerzitetu u Mančesteru (Velika Britanija), pronašao je arheološke dokaze da su zapravo Egipćani, koji su živeli u tvrđavi tokom kasnog bronzanog doba u Zawiyet Umm el-Rakham, bili u miru sa svojim libijskim susedima.

Ovo otkriće je u suprotnosti sa činjenicom da je Ramzes Veliki bio žestoki ratnik, koji je vodio velike ratove sa svojim komšijama u Libiji, Nubiji i na Bliskom istoku.

Šta su arheolozi pronašli

Arheolozi su pronašli noževe, ručno kamenje, mlinove i kravlje kosti za koje se veruje da datiraju od pre 3.300 godina, što je pokazalo kako su egipatski stanovnici, koji su bili farmeri i pastiri, živeli i do osam kilometara dalje od zaštićene tvrđave, smešteni duboko na tadašnjoj libijskoj teritoriji, i živeli su tamo mirno.

“Ovaj dokaz pokazuje stepen do kog su se egipatski stanovnici Zawiyet Umm el-Rakham oslanjali na lokalne Libijce, ne samo po pitanju trgovine, već i po pitanju njihovog znanja o lokalnoj sredini i efikasnim poljoprivrednim metodama“, kaže dr Nilsen.

Istraživači veruju da ovi novo otkriveni predmeti doprinose dokazima, koji pokazuju kako je Ramzes imao vrlo ogrničen pedigre kao vojnik.

Štaviše, arheolozi kažu da poznati spomenici Ramzesa, koji pokazuju njegovu hrabrost kao ratnika, nisu ništa drugo nego drevna propaganda, ili novijim rečnikom, lažne vesti.

“To je još jedna snažna indikacija da je rasprostranjeno uverenje da je Ramzes bio jedan od najvećih generala u istoriji – zapravo potpuno pogrešno.“

“Kako je Ramzes mogao biti u žestokom ratu sa libijskim nomadima kada su njegovi vojnici živeli u miru sa njima duboko na njihovoj teritoriji? To se jednostavno ne poklapa.“

“Ustvari, najznačajnija bitka koju je Ramzes ikada vodio je bila kod Kadeša- iako je jedna od najpoznatijih u drevnom svetu – ona je bila katastrofalno sprovedena od strane faraona.“

U novoj studiji objavljenoj u „Antiquity“, dr Nilsen objašnjava kako su Hetiti – jedni od najvećih neprijatelja Egipćana – prevarili mladog Ramesa da se bori protiv njih, što ga je na kraju dovelo do toga da impulsivno ugrozi podelu svoje vojske.

On je na kraju spašen i mogao je da pobegne, ali njegovi ratni napori mu nisu doneli mnogo toga, već su zapravo uzrokovali da izgubi ogroman deo današnje Sirije.

Dr Nilsen je zaključio:

“Kada shvatite da je Ramzes ponovo ispisao spomenike posvećene drugima – tako da izgleda da oni slave njegova dostignuća, tada shvatate kakav je on bio prodavac lažnih vesti.“

“Njegovo ime je često ugravirano toliko duboko da ga je bilo nemoguće ukloniti – i tako je očuvao svoje nasleđe.“

“A on je imao 162 deteta i vladao je Egiptom 69 godina, njegova propaganda je imala mnogo prilika da pusti korenje.“

Webtribune.rs