DA LI ZNATE DA: Pravoslavni slave DEVICU, koju je BOG SAČUVAO tako što ju je UBIO!

pravoslavlje-crkva

Pravoslavni vernici obeležavaju svetu Haritinu, sveticu koja je zahvaljujući milosti Boga uspela da ostane devica uprkos tome što je rimski car Dioklecijan odlučio da bude obeščašćena.

Haritina je ćerka rimskog bogataša Klaudija, koji je u celoj porodici krišom negovao hrišćanstvo. Međutim, patrola rimske vojske je jednom prilikom otkrila da Haritina propoveda hrišćanstvo, zbog čega su je izveli pred sud.

Kada je sudija upitao Haritinu: “Da li je istina da si hrišćanka i da obmanjuješ druge privodeći ih toj nečasnoj veri?“, Haritina je odgovorila:

– Istina je da sam hrišćanka, a laž je da druge obmanjujem. Istina je da zabludele izvodim na put istine.

Sudija joj je izrekao kaznu šišanja do glave i surovu smrt u kojoj bi vojnici trebalo da joj žaračem prže glavu sve do sudnjeg časa. Haritina je bila još uvek mlada devojka, devica, te joj je po predanju Bog dao snagu da izdrži mučenje i ipak preživi.

Videvši da je preživela sve muke sa žaračem, sudija joj je izrekao novu smrtnu kaznu, ovaj put rastezanjem između dva točka. Svedoci događaja kasnije su tvrdili da su sami anđeli božiji u sudnjem času odlučili da pokvare jedan od točkova i tako Haritinu sačuvaju smrti.

Sudija je na kraju naredio i da je bace na pučinu i puste da se udavi, a kada je ona i to preživela, odnosno doplivala do obale, pade odluka da se preda imperatoru Dioklecijanu koji je trebalo da odluči o njenoj sudbini.

Videvši da je još uvek devica, Dioklecijan joj izreče najstrašniju kaznu od svih, da je trojica vojnika obeščaste, a potom da joj mačem odrube glavu.

Kada je došao sudnji čas da je vojnici napadnu, tvrdi se da je sam Bog odlučio da Haritina padne u nesvest i istog časa umre kako bi ostala časna.

(Telegraf.rs)