Naslovnica IZA OGLEDALA Čudne kule postavljene su duž ruskih morskih obala

Čudne kule postavljene su duž ruskih morskih obala

Oružje igra ključnu ulogu u savremenom svetu, ne samo u svojim vatrenim sposobnostima, već i u njihovoj sposobnosti da preseku neprijateljska sredstva komunikacije.

Vojni stručnjaci širom sveta slažu se da se uticaj elektronskog ratovanja na rezultate savremenih konfrontacija ne može preceniti.

Poslednjih godina, rusko elektronsko ratovanje je steklo reputaciju superoružja sposobnog da unese paniku u druge armije. A glavnu ulogu u tome igra obalni kompleks Murmansk-BN, čije kule stoje duž morske obale.

Ovaj kompleks je predviđen za radio-izviđanje i presretanje neprijateljskih elektronskih sredstava. Danas je to jedno od najmoćnijih nesmrtonosnih strateških oružja na svetu.

Sastoji se od visinskih antena visine 32 metra, koje su sposobne da presretnu i potisnu komunikacione signale u kratkotalasnom frekventnom opsegu na udaljenosti do 5000 km.

Ranije su takvi sistemi imali domet od ne više od 300 km, tako da je Murmansk-BN jedinstven kompleks.

Antene ovog kompleksa su sposobne da pronađu pravac ka neprijateljskim radio komunikacijama koje rade u frekvencijskom opsegu od 3 MHz do 30 MHz i ometaju njihove komunikacione i kontrolne kanale.

Pored toga, kompleks uključuje niskofrekventne antene sposobne da potisnu signale različitih satelita u frekvencijskom opsegu od 200 do 500 MHz.

Kule Murmansk-BN postavljene su na četvoroosovinska vozila Kamaz, što kompleks čini jednim od najmobilnijih na svetu.

Koristeći automatsko skeniranje talasa, kompleks detektuje izvore radio emisije, a zatim koristi usmerene radio talase da ih potisne.

Ovo se dešava u uskom dometu kako ne bi ometali rad sopstvenih radio stanica. Obalski kompleks Murmansk-BN danas je u službi Baltičke, Crnomorske i Severne flote, tako da se kule ovog kompleksa mogu videti na obali različitih regiona Rusije – od Kalinjingrada do Dalekog istoka.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social