Crne rupe – Portali ka drugim delovima univerzuma

trhgfztsdref

Naučnici tvrde da bi „crne rupe“ ustvari mogle biti „zadnja vrata“ prema drugim delovima univerzuma.

Malo toga znamo o crnim rupama. Prema teoriji, u sredini crne rupe postoji regija koja se naziva „singularni gravitacioni centar“.  U toj regiji,  vreme i prostor se zakrivljuju ka beskonačnosti, a naučnici smatraju da nikakva materija koja tuda prođe ne može preživeti. Međutim, nova istraživanja daju nam i nove teorije.

Sada, zahvaljujući novom istraživanju, naučnici veruju da postoji način da se izađe kroz crvotočinu koja se nalazi u sredini svake crne rupe. Ove crvotočine mogu poslužiti kao kosmička „zadnja vrata“ koja vode u nepoznate delove svemira.

Prema novoj „radikalnoj“ teoriji, sve što usisa crna rupa, razvuklo bi se do krajnjih granica, ali bi se kasnije vratilo u normalnu veličinu, kada izađe na drugom kraju svemira.

Sve ovo je nedavno izneo naučnik Instituta za korpuskularnu fiziku u Valensiji. Predložio je potpuno drugačiji scenario koji jedinstvo u centru crne rupe smatra nesavršenstvom u geometrijskoj strukturi prostora i vremena.

Kako bi testirali teoriju i proverili da li su na tragu nečeg novog,naučnici su se opredelili za nekonvencionalni pristup. Koristeći se geometrijskim strukturama koje podsećaju na grafenski kristal, sloj koji navodno odgovara aktivnosti unutar crnih rupa, istraživači su izveli niz testova.Istraživači su se za svoje eksperimente fokusirali na crne rupe koje su nepokretne i pod električnim nabojem.

“Crne rupe su teorijske laboratorije za isprobavanje novih ideja vezanih za gravitaciju. Kao što kristali imaju nesvaršenost u svojoj mikroskopskoj strukturi, centralni deo crne rupe se može tumačiti kao anomalija u vremenu i prostoru, što zahteva nove geomtrijske elemente kako bi ih tačno opisali. Istražili smo sve mogućnosti, uzimajući inspiraciju iz prirode”, rekao je Gonzalo Olmo, istraživač sa univerziteta u Valensiji.

Naučnici su analizom novih geometrija otkrili postojanje centralne tačke sa malim sfernim površinama koja predstavlja crvotočinu u centru crne rupe.

“Naša teorija na prirodni način rešava nekoliko problema u interpretaciji crne rupe pod električnim nabojem. Napočetku, rešili smo problem singularnosti, pošto postoje vrata u centru crne rupe, crvotočina, kroz koju vreme i prostor može da se nastavi”, Objasnio je Olmo.

Preko jednačina, naučnici su otkrili da  crvotočina u sredini crne rupe treba da bude manja od atomskog jezgra. Međutim, veličina bi joj se povećavala u skladu sa nabojem koji je uskladišten unutar određene crne rupe.

To znači da bi sve što prolazi kroz crnu rupu bilo razvučeno do svojih maksimalnih granica, dopuštajući da uđe unutar crvotočine. Nakon izlaska, objekat bi se restrukturirao i vratio u normalnu veličinu.

Da li bi čovek mogao da preživi ovaj proces još uvek je nepoznato.

Novo istraživanje implicira da nema potrebe za nekom egzotičnom energijom kako bi se stvorila crvotočina, kako je do sad smatrano na osnovu Ajnštajnove teorije o gravitaciji.

Istraživači objašnjavaju da u teoriji crvotočina nastaje iz obične materije i energije kao što je električno polje.

Webtribune.rs