CEO ZAPAD SE SMRZAO: Ruske nuklearne podmornice mogu neopaženo da stignu do SAD – OVO SE DESILO

Ruske nuklearne podmornice uplovile su u Atlantik pored voda Velike Britanije u tajnoj misiji kako bi dokazale da mogu da pogode Sjedinjene Države u najvećoj operaciji od hladnog rata

Deset podmornica, od kojih je najmanje osam bilo na nuklearni pogon, otplivalo je iz luke Murmansk početkom prošle nedelje pre nego što su neke od njih prošle kroz jaz Grenland-Island- Velika Britanija, zaobilazeći britanske teritorijalne vode.

Te podmornice sada kreću u severni Atlantik sa ciljem da pređu zapadno od Grenlanda i što dalje u severni Atlantik.

Najveća ruska opeacija od Hladnog rata, zamišljena je da dokaže da Moskva ima sposobnost napada na američku istočnu obalu, saopštila je norveška obaveštajna služba.

Takođe je dizajnirana za testiranje NATO-ove sposobnosti da prati i reaguje na takvu operaciju.

Moskva je barem deo misije iznela u javnost, izveštavajući da podmornice učestvuju u odbrambenim i testnim operacijama u Barencovom i Norveškom moru.

Ali, norveška obaveštajna služba otkrila je drugi, tajni deo misije za radioteleviziju NRK.

Norveška e-služba, naziv Osla za obaveštajne službe, rekla je da nadgledaju podmornice i da u ovom trenutku imaju „dobru kontrolu“ nad njihovim lokacijama.

Poznato je da dve podmornice plove zapadno od Medveđeg ostrva, smeštenog između Svalbarda i severne Norveške, u blizini Grenlandskog mora.

Poznato je da su druge dve smeštene na jugu i istoku ostrva, čuvajući istočni ulaz u Barencovo more.

U međuvremenu, dve podmornice klase Siera, najsavremenije ruske podmornice sa titanijumskim trupovima, sprovode dubinsko ronjenje i testiranje oružja u Norveškom moru.

To ostavlja još četiri broda nelocirana, što znači da potencijalno učestvuju u atlantskoj misiji.

Portparol norveške e-službe rekao je: „Rusija želi da kaže „ovo je naše more „, mi to možemo. U mogućnosti smo da stignemo do Sjedinjenih Država.

„To je ono što Rusija želi da nam kaže. Oni žele da testiraju sposobnost Zapada da to otkrije i izađe na kraj sa tim“.

Postojanje misije otkriveno je u isto vreme kada je Rusija objavila da je testirala novu vrstu balističke rakete lansiranu sa podmornice na nuklearni pogon.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je snimke lansiranja rakete Bulava sa nuklearne podmornice Princ Vladimir.

„Uspešno“ probno lansiranje sa severa Belog mora pogodilo je cilj udaljen 3.500 milja na Kamčatki, na obali Pacifika, saopštila je ruska vojska.

Očekuje se da će najsavremenija podmornica aktivno početi da radi u decembru.

Knjaz Vladimir je prvi unapređeni model 955A koji je proizveden u klasi Borej ruskih podmornica na nuklearni pogon sa balističkim raketama. 

On će stupiti u službu sa severnom flotom Rusije krajem ove godine nakon što se završe probe, uključujući testove naoružanja, rekao je komandant flote.

Uz to, očekuje se da će početkom sledeće godine početi letni testovi nove ruske balističke rakete „Sarmat“, prenose ruski mediji.

Hipersonična raketa, takođe poznata kao Satan-2, trebalo bi da bude razmeštena 2021. godine, nakon što je Vladimir Putin pozdravio napredak u njenom razvoju.

Moskva kaže da Satana-2 može da izbegne odbrambeni štit SAD-a i da je u stanju da uništi područje veličine Engleske i Velsa – ili Teksasa.

Oružje se smatra ključnim delom ruskog kontinuiranog pritiska da modernizuje svoj nuklearni arsenal.

Webtribune.rs