Časovnik otkriva šta vas boli: Evo kako da saznate koji organ ne radi kako treba!

sat

Doktor kineske medicine će najpre pitati pacijenta u koje doba dana se pojavljuju poremećaji u telu. Po tome će znati u kojem delu tela je zdravstveni problem.

Kineski biološki sat pokazuje intervale po kojima energija cirkuliše kroz delove našeg tela, a svaka dva sata u danu najjača je u određenom delu.

Tada su funkcije tog dela tela najbolje i ako postoji neki problem, simptomi će u tom periodu biti najizraženiji. Doktor kineske medicine pacijenta će najpre pitati u koje doba dana se pojavljuju simptomi neke bolesti ili poremećaja u telu.

Po tome će znati u kojem delu tela je problem, odnosno energija cirkuliše otežano ili gde je previše energije, što, takođe, nije dobro.

Nije loše pratiti biološki sat i zapisivati u koje doba dana se pojavljuju tegobe, na primer umor, bolovi i ostalo. Takođe, dobro je zabeležiti i vreme u kojem se ima najviše energije i kad se budi tokom noći, jer i to ukazuje na problem sa određenim delom tela.

sat-zdravlja

Vreme maksimalne funkcije (12 sati nakon toga funkcija je najmanja)

5 do 7 sati – debelo crevo
7 do 9 sati – želudac
11 do 13 sati – srce
13 do 15 sati – tanko crevo
15 do 17 sati – bešika
17 do 19 sati – bubrezi
19 do 21 sat – srčani omotač
21 do 23 sata – termoregulacija
23 do 1 sat – žuč
1 do 3 sata – jetra
3 do 5 sati – pluća

Kada je jedan organ na svom vrhuncu energije, onaj na suprotnoj strani biološkog sata (12 sati razlike) se nalazi na najnižem energetskom nivou.

Na primer, između 1 i 3 sata jetra dostigne svoj vrhunac, a tanko crevo je tada na najnižoj visini energije. Zato, ako jedemo kasno tokom noći, hrana se ne apsorbuje dobro u tankom crevu.

Znači, treba izbegavati neke aktivnosti u vreme kad je energija organa uključenog u tu aktivnost najniža.