Naslovnica SPEKTAR Britanski mediji otkrili prvu metu ukrajinskih F-16!

Britanski mediji otkrili prvu metu ukrajinskih F-16!

Prvi borbeni avioni F-16 koji su krenuli ka Kijevu biće raspoređeni u oblast Harkova, gde ruske snage trenutno imaju vazdušnu nadmoć, navodi Gardijan.

Tokom bitaka oko Harkova, ruska vojska je koristila precizno navođene bombe. Ukrajinske snage se nadaju da će im se suprotstaviti zapadnom avijacijom. Mnogi ukrajinski izvori pominju da će ovi F-16 posebno ciljati ove pretnje u Harkovu, kako se navodi u izveštaju.

Međutim, stručnjaci sugerišu da bi se ukrajinska vojska mogla suočiti sa izazovima u upravljanju ovim avionima. SAD odlažu obuku ukrajinskih pilota na F-16, a njihove trenutne veštine nisu optimalne. Pored toga, održavanje ovih aviona zahtevaće dobro obučenu posadu i kvalifikovane stručnjake.

F-16 I OBA ŠVEDSKA AEW&C

Neki stručnjaci su istakli da postavljanje F-16 neće biti bez izazova. Napomenuli su da snage NATO-a obično prate ove avione sa raznim drugim avionima, kao što su noviji F-35.

Međutim, general Arnod Stalman je izrazio odobravanje odluke Švedske da Ukrajini isporuči dva nadzorna aviona Saab.

On je napomenuo da bi oni ponudili suštinski „nadzor u vazduhu“, povećavajući ukupnu efikasnost F-16. Upitan o konkretnim projektilima koje će ovi avioni nositi, on je odbio da precizira, ali je uverio da će biti dostupan „široki spektar oružja“.

S druge strane, očekuje se da će Rusija gađati sve F-16 stacionirane na aerodromima, što zahteva njihovo pažljivo prikrivanje i zaštitu antiraketnim sistemima kako bi se sprečili značajni gubici ubrzo nakon što stignu u zemlju.

NEMA NAPADA ATACMS-A NA RUSIJU, ZA SADA

Prethodno, tokom samita G-7 u Italiji, predsednik DŽo Bajden je pojasnio da bezbednosni sporazum između SAD i Ukrajine ne uključuje raspoređivanje američkih trupa u Ukrajinu. Bez obzira na to, stav Vašingtona o upotrebi oružja dugog dometa protiv ruske teritorije ostaje čvrst i nepromenjen.

U međuvremenu, ukrajinski predsednik Zelenski je najavio da će bezbednosni sporazum omogućiti Kijevu da nabavi sisteme protivvazdušne odbrane „Patriot“ i razne borbene avione, uključujući lovce F-16.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je naglasilo da bi prisustvo F-16 u Ukrajini moglo biti viđeno kao potencijalni nosač nuklearnog oružja. Ministarstvo je istaklo da su ovi avioni

dugo bili deo NATO-ovih „zajedničkih nuklearnih misija“. Ruska Federacija tumači prebacivanje ovih aviona u Kijev kao namernu provokaciju NATO-a i SAD.

IN-OUT

Borbeni avioni F-16 koje SAD planiraju da pošalju u Ukrajinu biće stacionirani direktno na ukrajinskom tlu. Ovo je potvrdio DŽejk Saliven, savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost. U intervjuu za PBS, Salivan je izjavio: „Plan je da se F-16 rasporede u Ukrajinu.

Serhij Holubcov, komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, nedavno je pomenuo da

će nekoliko F-16 biti postavljeno u vazdušne baze u inostranstvu. Prema rečima Holubcova, deo radova na održavanju ovih aviona će se obaviti u Ukrajini, iako „ne postoji utvrđeni plan“ za popravku F-16 na Zapadu.

Uprkos raznim izazovima, ukrajinski stručnjaci za avijaciju su optimistični u pogledu uticaja F-16. „Sa F-16 možemo postići paritet na nebu iznad Ukrajine i naneti značajne gubitke ruskoj avijaciji u pograničnoj zoni“, rekao je Hrapčinski.

(bulgarianmilitary.com, novosti.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social