BRITANSKA VOJSKA SE SPREMA DA BUDE SVETSKI LIDER: Autonomni ratnici i eksperimenti sa novom tehnologijom

britanija9

Britanska vojska je spremna da redefiniše ratovanje sa udruženim Autonomnim ratnikom i pokrenula je ekperiment Autonomnog ratnika na konferenciji kopnenog ratovanja.

Autonomni ratnik, eksperiment vojnog ratovanja 2018. godine, poguraće granice tehnologije i vojne sposobnosti u kopnenom okruženju.

Jedna od ključnih oblasti koja je spremna za testiranje je autonomno snabdevanje u poslednjem kilometru. “Poslednji kilometar,“ koji predstavlja izuzetno opasan konačni pristup u borbenu zonu, od presudnog je značaja za osiguravanje da vojnici imaju hranu, gorivo i municiju kako bi ostali živi.

Autonomni ratnik će testirati niz prototipova bespilotnih vazdušnih i kopnenih teretnih vozila koji imaju za cilj da smanje opasnosti za vojsku tokom borbe.

Britanska vojska je spremna da pokrene četvoronedeljnu vežbu 12. novembra, sa borbenom grupom iz 1. oružane pešadijske brigade koja obezbeđuje vojnike koji vežbaju i preuzima odgovornost za komandu i kontrolu.

Britanski vojnici će testirati i proceniti efikasnost robotskih i autonomnih sistema (RAS) na bojnom polju.

Ovi tehnološki pomaci će odigrati ključnu ulogu u napadačkoj sposobnosti vojske, obezbeđujući da snage ostanu bez premca na globalnoj sceni.

Pored demonstriranja vozila tokom poslednjeg kilometra, Autonomni ratnik će takođe razviti mogućnosti nadzora, što će značajno poboljšati efikasnost dugog dometa i preciznog ciljanja od strane osoblja.

Vežba je rezultat velike saradnje između Britanske vojske, Kraljevske mornarice, Kraljevskog vazduhoplovstva, Američke vojske, MOD-a, Dstil-a, i oko 50 industrijskih učesnika.

Novi načelnik Generalštaba, general Mark Karleton-Smit, koji će se prvi put obratiti u svojoj novoj ulozi na konferenciji, postavlja pozadinu “mračne geopolitičke slike,“ jer poziva britanske snage da budu “borbeno spremni danas i pripremljeni za sutra.“

U završnom govoru, general Karleton-Smit će naglastiti potrebu da britanske snage rade sa svojim saveznicima ne samo na bojnom polju, već i u virtuelnom svetu. On će upozoriti da “živimo u izuzetno nestabilnim vremenima i da svet nikada nije bio nepredvidljiviji.“

Kako on opisuje kako se “priroda ratovanja širi izvan tradicionalnih fizičkih domena,“ on će dodati da bojno polje 21. veka zahteva netradicionalne veštine, izvan onih koje se obično povezuju sa karijerama u vojsci, kako bi se osiguralo da britanske snage ostanu svetski lideri.

Webtribune.rs