Britanska vojska pokušala da spreči Rusiju da pronađe olupinu F-35 koji se srušio kod obale Sirije

Britanija pokušava da spreči Rusiju da pronađe i odnese olupinu borbenog aviona F-35 koji se srušio kod obale Sirije.

Lovac F-35 Kraljevske mornarice Velike Britanije, koji se srušio pre dva dana kod obala Sirije, nalazi se u međunarodnim vodama u istočnom Mediteranu.

Prema izvorima iz britanske vojske, trenutno pokušavaju sprečiti rusku vojsku da izvuče olupinu borbenog aviona sa dna. U tome im pomažu snage SAD. 

„Britanska kraljevska mornarica potvrdila je pad F-35 Lightning II, koji je u sredu doleteo sa nosača aviona HMS Kueen Elizabeth u Sredozemnom moru.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Pilot se bezbedno katapultirao, ali je incident izazvao ishitrene pokušaje da se vrati avion u kome se nalazi mnogo poverljive opreme.

„Pronalaženje olupine biće trenutni prioritet“, primećuje analitički sajt Navi Lookout.

„Ovo je neophodno kako bi se osiguralo da poverljive tehnologije i podaci koji se čuvaju na brodu ne dospeju u pogrešne ruke, kao i da bi se olakšala svaka istraga o uzrocima nesreće.

Velika Britanija ima malo opcija za takvu misiju u dubokim vodama Levantskog mora, delu Mediterana neposredno severno od Egipta, i navodno joj je potrebna komercijalna pomoć.

Neophodno je požuriti da se izbavi potopljeni pomorski lovac iz mora – prenosi publikacija „Forbs“.

Ranije je objavljeno da bi ruska podmornica mogla da krene u zonu pada lovca F-35 u potrazi za olupinom srušenog borbenog aviona, međutim, do sada nema dokumentarnih dokaza o ovim podacima.

S druge strane, stručnjaci primećuju da ruska vojska nije posebno zainteresovana za olupine lovca F-35, pošto danas postoje sveobuhvatne informacije o tehnologiji proizvodnje ovih borbenih aviona.

Webtribune.rs