Bolje zatvor, nego da svedočim: Psiholog u Hagu spasao preplašenog svedoka u procesu protiv Tačija

Strah svedoka se gotovo svakodnevno vezuje za proces protiv bivših pripadnika tzv. OVK. Nedavno je svedok Šefćet Kabaši javno govorio o tome da nema poverenja u zaštitu svedoka i da su institucije korumpirane

Specijalizovani sud u Hagu dozvolio je tokom ove nedelje da se odloži svedočenje 29. zaštićenog svedoka W04577 u procesu koji se vodi protiv nekadašnjih lidera tzv. OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija, imajući u vidu zaključak psihologa Službe za pružanje zaštite i podrške svedocima da on trenutno nije u stanju da svedoči. Ova odluka će važiti dok se panel ne uveri da je svedok sposoban da svedoči.

Kada je počelo svedočenje u oktobru, on je uporno ponavljao pred sudijama da neće svedočiti i da može da ide u zatvor. Nije hteo da govori o izjavi koju je o određenim događajima koji se navode u optužnici dao još 2004. godine, govorio je da to nije njegov potpis i da je neko nešto „nažvrljao“. Zatim je njegov branilac tražio da se obraćanje pred sudom odgodi, što je sud sad prihvatio.

„Imajući u vidu okolnosti na koje je ukazao dežurni branilac za W04577, informacije sadržane u Izveštaju Kancelarije za zaštitu i podršku svedoka i izveštaju iz bolnice, zaključka donetog u Psihološkoj proceni Kancelarije za zaštitu svedoka, Kancelarija specijalnog tužioca (SPO) ne protivi se odlaganju svedočenja.

Da bi se dobila dodatna jasnoća o sledećim koracima, SPO traži da Sudsko veće naredi psihologu, uz saglasnost svedoka i doktora koji ga leči, da zainteresovane strane izvesti o svim promenama koje se tiču sposobnosti svedoka da svedoči“, navodi se u stavu Tužilaštva.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social