Blumberg pozvao šefa Evropske komisije da kaže istinu o energetskoj krizi u Evropi

Šefica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, mora da kaže građanima Evrope istinu o oštroj zimi, i potrebi žrtvovanja zbog energetske krize. Ovo je 13. septembra navedeno u članku Blumberga.

„Von der Lajen mora jasno da kaže građanima da će zima zahtevati žrtve, i da će potrošnja energije morati da se smanji za 10-15%. I takođe mora da im kaže, da će zemlje članice EU učiniti sve što je moguće da podele troškove, i maksimiziraju snabdevanje iz izvora koji nisu ruski“, napisao je Lajonel Loran, autor članka.

On je napomenuo, da će Fon der Lajen morati da pokaže svoje liderske kvalitete, i da povrati poverenje Evropljana u vlasti EU. Istovremeno, ona treba da ostane iskrena, i da prizna da će teško preživeti zimu bez ruskog gasa.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Loran je rekao i da će šef EK morati da donosi teške odluke, za koje sadašnji lideri zemalja EU nisu sposobni. Od toga zavisi da li će stanovnici Evrope slediti uputstva svojih vlasti, ili će im odbiti poverenje.

Ranije tog dana, objavljeno je, da bi Evropska unija mogla u toku jeseni, da ograniči obim isporuke gasa iz Rusije, a „Gardijan“ je izvestio, da će Evropska unija verovatno odustati od uvođenja ograničenja cene ruskog gasa , ali će uvesti porez na višak profita naftnih i gasnih kompanija.

U međuvremenu, belgijski premijer je 9. septembra izjavio, da će evropska ekonomija „stati“ ako EU nedeljama bude raspravljala o energetskom problemu, sa rizikom potpune deindustrijalizacije i masovnih protesta i haosa na ulicama.

Ruski predsednik je 7. septembra najavio, da će se, ukoliko se uvedu ograničenja za cene energenata iz Ruske Federacije, Zapad suočiti sa potpunim prekidom snabdevanja iz te zemlje. Napomenuo je i da EU nije u poziciji da diktira svoje uslove.

Bivša ministarka inostranih poslova Austrije, je 5. septembra izjavila, da su sankcije energetskim resursima iz Rusije loše osmišljene. Ona je napomenula, da su evropski političari pogrešno pretpostavili, da se kriza koja je nastala, može lako prevazići.

Webtribune.rs