Naslovnica U FOKUSU Blinken u šoku i uznemiren zbog Bajdena koji je Si Đinpinga nazvao...

Blinken u šoku i uznemiren zbog Bajdena koji je Si Đinpinga nazvao diktatorom

Pažnji medija nije izbegao snimak očigledno šokiranog i uznemirenog američkog državnog sekretara Entonija Blikena tokom konferencije za štampu predsednika Džoa Bajdena na imanju Filoli u Kaliforniji.

Na snimku se vidi kako Blinken odmahuje glavom u znak neodobravanja nakon što je Bajden nazvao kineskog predsednika Si Đinpinga „diktatorom“, preneo je Skaj njuz Australija.

Šef američke diplomatije je pomno posmatrao svog šefa, ali je na kraju spustio glavu i zagledao se u prazno, primetili su analitičari.

Na kraju brifinga, predsednik Bajden je upitan da li će nastaviti da naziva svog kineskog kolegu diktatorom, što je reč koju je upotrebio ranije ove godine.

„Pa, vidi, on jeste“, rekao je šef Bele kuće. „Mislim, on je diktator u smislu da je on osoba koja vodi državu koja je komunistička zemlja zasnovana na potpuno drugačijem obliku vlasti od naše.“

Bajdenove primedbe usledile su nakon njegovog prvog sastanka licem u lice sa Si Đinpingom u godinu dana sa ciljem stabilizacije napetih odnosa.

Provodeći četiri sata zajedno, uključujući razgovore, ručak i šetnju kroz baštu, dvojica političara su želeli da pokažu svoj status globalnih konkurenata bez učešća u takmičenju na sve ili ništa.

[adsenseyu1]

Bajden je kasnije rekao da su četiri sata razgovora sa Si Đinpingom rezultirala dva važna sporazuma: obuzdavanje proizvodnje fentanila i veze između vojske i vojske. Ali i američki i kineski izveštaji sa njihovog prvog sastanka za godinu dana ukazuju na mali napredak u pitanjima koja su dve zemlje dovela na ivicu sukoba, piše Njujork tajms.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social