Naslovnica U FOKUSU Blekrok odbio predloge Kijeva – Ukrajina pred bankrotom

Blekrok odbio predloge Kijeva – Ukrajina pred bankrotom

U februaru 2022. godine vlasnici obveznica su Ukrajini odobrili dvogodišnje zamrzavanje duga zbog sukoba sa Rusijom

Ukrajinska vlada je saopštila da nije uspela da postigne sporazum sa grupom stranih kreditora, koja uključuje finansijske gigante „Blekrok“ i „Pimko, o restrukturiranju ukrajinskih evroobveznica vrednih 20 milijardi dolara, navodi se u izveštaju Rojtersa.

U februaru 2022. godine vlasnici obveznica su Ukrajini odobrili dvogodišnje zamrzavanje duga zbog sukoba sa Rusijom. Taj sporazum ističe u avgustu, a vlasnici obveznica su nestrpljivi da Kijev ponovo počne da plaća kamatu na svoj dug.

Ukrajina bi mogla da završi u bankrotu ako se ne dogovori nova otplata duga, što bi narušilo kreditni rejting zemlje i dodatno otežalo njeno zaduživanje u budućnosti.

Formalni pregovori između Kijeva i kreditora koji predstavljaju petinu od 20 milijardi dolara neotplaćenih evroobveznica u zemlji traju skoro dve nedelje. Ukrajina bi da zameni neizmirene obveznice za nove instrumente.

„Iako Ukrajina i  kreditori nisu postigli dogovor o uslovima restrukturiranja tokom perioda konsultacija, oni će nastaviti angažovanje i konstruktivne razgovore preko svojih savetnika“, navodi se u saopštenju vlade, dodajući da će se takođe nastaviti razgovari sa drugim investitorima.

Ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko je potvrdio da će se pregovori sa vlasnicima obveznica nastaviti i dodao da očekuje da će dogovor biti postignut do 1. avgusta.

On je rekao da je ekonomija zemlje je u „krhka“ i da zavisi od dosledne i značajne podrške njenih partnera.

„Pravovremeno restrukturiranje duga je ključni deo ove podrške. Jake armije moraju biti podržane jakim ekonomijama da bi pobeđivale u ratovima“, smatra Marčenko.

Ukrajina je predložila zamenu svojih obveznica za seriju novih sa rokom dospeća do 2040. i otplatom kamata počevši od jedan odsto u prvih 18 meseci, a zatim progresivno povećavajući na šest odsto.

(RT)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social