Bivši šef izraelske tajne službe priseća se prvog susreta sa Putinom – Ni posle tri sata nisam mogao da shvatim …

Bivši šef izraelske tajne službe Jakov Kedmi govorio je o svojim utiscima sa prvog susreta sa Vladimirom Putinom, pre nego što je postao predsednik Rusije.

Treba znati da šef obaveštajne službe Izraela ne može da postane bilo ko. Osim mnogobrojnih bezbednosnih provera kandidat za to mesto mora da prođe još mnogo stepenika.

Jakov Kedmi ima iskustvo i veštinu da „pročita“ sagovornika, ali ni posle tri sata razgovora sa Vladimirom Putinom, susret koji se dogodio i pre nego što je postao predsednik Rusije, nije uspeo da ga u potpunosti dokuči. Stručnjak je o tome nedavno otvoreno govorio:

„Sećam se kada sam vodio prvi razgovor sa Putinom – bilo je to oko tri sata ukupno razgovora. Sedeli smo. Tada je radio u Moskvi, još nije bio u FSB. Bio je to veoma zanimljiv razgovor. Svaki je, otprilike prvi sat, proučavao drugog. Pokušao sam da razumem šta govori i šta ne govori, i šta želi da zna, i šta krije, kako je sve doživljavao.

Kedmi

Bila je to zanimljiva utakmica, ali sa dobrom namerom. Bilo je dobro. Bilo je od velike pomoći i uspostavlja određeni odnos među ljudima.

Tada nije bio šef specijalnih službi. Došao je iz stranih obaveštajnih službi, bio je oficir, bio je angažovan na operativnim poslovima, ali nije važno na kom nivou je to vodio.

On tačno zna šta treba da kaže, šta da ne kaže, kako da reaguje, kako da ne reaguje, kako da ispolji reakciju, kako da je sakrije.

Obično je veoma teško razumeti kako Putin reaguje na određene izjave. Moramo ga vrlo pažljivo gledati u oči. Ponekad se one blago menjaju.

Promenom izgleda, možete nekako, nešto pokušati da utvrdite. Nema drugih znakova. Apsolutno.

Osoba ne može da sakrije svoje oči ni pogled. U očima postoji izraz i kada su svi drugi znakovi potpuno odsutni. Ni posle tri sata proučavanja Putina, nisam mogao da shvatim kakav je on“, rezimirao je Kedmi, prisećajući se detalja svog prvog susreta sa Putinom.

Webtribune.rs