Bivši izraelski premijer: Sa Putinom sam dugo razgovarao, kada sam mu preneo poruku Zelenskog, njegov pogled je postao leden

Događaji u Ukrajini rezultat su namere Kijeva da se pridruži Severnoatlantskoj alijansi, priznao je bivši premijer Izraela Naftali Benet.

Prema rečima bivšeg premijera, koji je na početku specijalne operacije delovao kao posrednik između Rusije i Ukrajine, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je tokom kontakata u početnoj fazi specijalne operacije već bio spreman da odustane od ideje ulaska u Alijansu.

„Ceo ovaj rat se desio zbog njihove želje da uđu u NATO i onda Zelenski kaže: Odustajem od ove ideje“, rekao je Benet.

Međutim, zapadne zemlje su prekinule pregovore i odlučile da ne pregovaraju sa Moskvom, primetio je on.

Sastanak sa Putinom

Benet je naveo i da je ruski predsednik kategorički odbio da se sastane sa ukrajinskim liderom još 2021. godine, navodeći kao razlog neonacističko raspoloženje u Kijevu.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Prema njegovim rečima, dva dana pre nego što je trebalo da poseti Rusiju (oktobar 2021. godine) pozvao ga je Zelenski i „veoma ljubazno zamolio da Putinu prenese molbu da ga pozove, da se sastane sa njim“.

„Pričekao sam sa ovom molbom, Putin i ja smo razgovarali već pet i po sati, pričali, razgovarali, a onda kažem: ‘Slušajte, Zelenski je zamolio i ja vas molim u njegovo ime da se sastanete'“, ispričao je izraelski političar svoju verziju razgovora sa ruskim predsednikom.

U tom trenutku, ton razgovora se dramatično promenio, naglasio je Benet.

„Do tada je on (Putin) bio divan sagovornik, a odjednom – leden pogled: ‘Oni su nacisti, oni raspiruju rat. Neću se sastati sa njim (Zelenskim)’. On ima čitavu tezu, čitavu teoriju o tome. I to nas opet vraća na Drugi svetski rat, na dejstva Ukrajine i, naravno, oni su tada pomagali Nemačkoj“, tvrdi političar.

Benet je preuzeo dužnost izraelskog premijera u junu 2021. godine, zamenivši Benjamina Netanijahua, koji je do tada bio na čelu vlade bez prekida od 2009. godine.

U oktobru 2021. Benet je otišao u svoju prvu posetu Rusiji, a njegov sastanak sa Putinom je tada održan u Sočiju. Političar se ovog razgovora do detalja prisetio tokom skoro petosatnog intervjua, datom za izraelski „12. kanal“.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(sputnik)