Bild: SAD i Nemačka će smanjiti isporuke oružja Ukrajini – Vreme je za pregovore

Sjedinjene Države i Nemačka žele da smanje snabdevanje Kijeva oružjem na nivo neophodan za odbrambeno držanje fronta kako bi primorali ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog na pregovore – objavio je Bild.

Kolumnista ovog nemačkog dnevnog lista Julian Repke, koji je poznat po svojim proukrajinskim stavovima, navedenu tvrdnju je pripisao svojim izvorima u vladi Olafa Šolca.

Dodatno je naveo i naglasio:

„Zapadni saveznici Ukrajine žele da Zelenskog dovedu u strateški povoljan položaj za pregovore o suverenitetu i teritorijalnom integritetu. Bela kuća i kancelarija koordiniraju ovo pitanje“.

Repke tvrdi da američki predsednik Džo Bajden i nemački kancelar ne žele direktno da ubeđuju Zelenskog u potrebu pregovora. Umesto toga, obojica žele da zvanični Kijev podstaknu na to svođenjem vojnih isporuka na količine dovoljne samo za održavanje trenutnih pozicija na frontovima.

„Sam Zelenski mora da shvati da se rat ne može nastaviti. Bez ikakvih spoljnih zahteva. On se svojom voljom mora obratiti svom narodu i objasniti mu da su pregovori neophodni“.

Repke, zapravo, i ovo pripisuje ličnosti bliskoj Šolcovoj vladi.

Šolc je 22. novembra pozvao na prekid ukrajinskog sukoba. Apelovao je na ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je prvi put od početka specijalne operacije učestvovao u video-konferenciji šefova država i vlada zemalja G20, da se prekinu neprijateljstva u Ukrajini.

Putin je učesnicima tog skupa, čiji je domaćin-organizator, bila Indija, rekao da su borbe u Ukrajini tragedija i da treba razmišljati o tome da budu zaustavljene.

Pritom je naglasio da Rusija nikada nije odustala od mirovnih pregovora o Ukrajini, a da ih je Zelenskim posebnim ukazom – zabranio.

(Fakti)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social