BES U MOSKVI: Američka vojna letelica pokušala da hakuje ruski raketni sistem S-400

Američka vojna izviđačka letelica Boing P-8A Posejdon pokušala je da na daljinu hakuje ruski sistem protivvazdušne odbrane, raspoređen u vazdušnoj bazi Hmeimim u Siriji.

Informacije o ovoj temi objavljene su nakon što je hitno pokrenuta ruska borbena letelica iz vazduhoplovne baze Hmeimim, iako je američki izviđački avion bio udaljen nekoliko desetina kilometara.

Štaviše, ranije su se pojavile informacije da su SAD bile u stanju da prikupe radne frekvencije ruskih sistema protivraketne odbrane S-400, čije dešifrovanje je u toku.

„Sasvim je moguće da će, nakon što su američki avioni pokušali da napadnu ruski sistem protivvazdušne odbrane, S-400 presresti američki izviđački avion.

Ipak, s obzirom na činjenicu da je Posejdon bio u međunarodnom vazdušnom prostoru, oni su mogli samo da ga oteraju i upravo je sa tom činjenicom povezano podizanje ruskog Su-35 u nebo “, napominje vojni specijalista.

Važno je napomenuti da je informaciju o presretanju ruskog Su-35 objavila upravo američka strana, dok Rusija do sada nije dala izjave. 

Da podsetimo, ovo nije prvi pokušaj Amerikanaca da uhvate frekvencije ili hakuju ruski sistem protivvazdušne odbrane S-400.

Američka vojska je još 20. decembra pokušala da otkrije radio-frekvencije koje koristi sistem protivvazdušne odbrane S-400 nad Sirijom.

Prema nekim izvorima ovo su veoma značajni podaci, jer će uz njihovu pomoć američki avioni moći da „zaobiđu“ radare, „truju“ radio-stanice smetnjama i čak stvaraju nepostojeće ciljeve.

Webtribune.rs