Bajdenov zaokret na Kosovu: Ozbiljno upozorenje da više ne preduzimaju akcije …

Zvanični Vašington rešen je da pojača svoj angažman kada je reč o kosovskom problemu.

Prema informacijama iz diplomatskih izvora, angažovanje američkog diplomate Gabrijela Eskobara, koji je prema nezvaničnim tvrdnjama, u četvrtak u Briselu odigrao ključnu ulogu u postizanju dogovora za smirivanje krize na severu Kosova, još jedna je potvrda ove rešenosti Vašingtona.

Izvori „Novosti“ tvrde da su zato iz SAD već poslata ozbiljna upozorenja albanskim liderima na Kosovu da više ne preduzimaju akcije koje bi ugrozile bezbednost, ne samo na Kosovu, već i u čitavom regionu.

Prištini je jasno stavljeno do znanja i da, iako je istekao jednogodišnji moratorijum predviđen Vašingtonskim sporazumom na lobiranja za nova priznanja, odnosno povlačenjima priznanja Kosova – on i dalje treba da ostane na snazi.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na mreži “Telegram” na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

To je potvrdio i sam Eskobar, koji je iz Brisela, nakon postizanja dogovora o srpskim registarskim tablicama i povlačenja Rosu sa severa, poručio da je važno poštovanje obaveza preuzetih u Beloj kući prošlog septembra:

“Posebno je važno pridržavanje dela sporazuma oko moratorijuma, što će dati dijalogu određeni prostor za rešavanje širih pitanja”.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju i novi izlasnik Stejt departmenta za Balkan takođe je indirektno potvrdio rokove na koje Vašington računa u rešavanju kosovskog pitanja, a o kojima se spekuliše u diplomatskim krugovima:

„Radićemo sa obe strane, blisko ćemo koordinirati ne samo sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog (Miroslavom Lajčakom), već i sa našim partnerima iz Kvinte. Moje procene su da će u narednih godinu dana doći do velikog napretka“.

Evropa je prošlost, Azija je budućnost: Američki zaokret ka Kini i Indo-Pacifiku istorijski je i trajan

Eskobar je, inače, još ranije govorio da je plan SAD da se kosovsko pitanje reši u toku prvog Bajdenovog mandata.

Sagovornici „Novosti“ kažu da je pragmatičnijem i konstruktivnijem pristupu SAD, koji je uvažio i interese Beograda u rešavanju poslednje krize koju je izazvala Priština, sigurno doprinelo i to što je srpska strana pokazala odlučnost da zaštiti svoje sunarodnike na Kosovu.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ukazao je u petak da je pitanje severa Kosova vitalno nacionalno i državno pitanje i da Srbija neće dozvoliti da srpski narod ponovo doživi pogrome i etničko čišćenje.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost navodi da Amerikanci ne žele da službeno učestvuju u pregovorima koje vodi EU, ali da su uvek tu kada treba prelomiti neku situaciju:

„Tako su i ovog puta reagovali pritiskom na Prištinu da kapitulira i povuče se sa administrativne linije bez uspostavljanja efektivne kontrole na severu. Priština nije uspela da i preko tablica proba da dokaže kako su nekakva država. Sve to je propalo zbog američke reakcije i pritiska na Prištinu i zbog toga što je tu reakciju Brisel dočekao sa olakšanjem, jer očigledno sam teško da može da vodi ove pregovore, s obzirom na to da nema instrumente pritisaka nad Albancima. A ponajviše je ova kriza okončana zbog čvrstog stava našeg rukovodstva i upozorenja koje je predsednik Aleksandar Vučić dao – da neće dozvoliti nikakvo nasilje i pogrom nad Srbima na Kosovu i Metohiji“.

Na mreži “Telegram” možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima ili desktop računarima a zatim nas pratiti klikom na opciju “JOIN” na dnu ekrana. Tamo možete otići ako kliknete  OVDE

(b92)