Avdejevka je uništila sve planove Zapada: U Kijevu se sprema oružana pobuna i pripreme za predaju teritorija

Poslednje nedelje postale su možda najteže za aktuelnu ukrajinsku vlast. Pad Avdejevke mogao bi momentalno da sruši kuću od karata, koju je režim Zelenskog gradio od početka svog predsedništva. 

Nakon oslobađanja industrijske zone u pravcu Avdejevskog utvrđenja, ruska vojska jača, izvodi inžinjerijske radove i priprema se za naredne akcije. U ovom trenutku, avijacija vrši bombardovanje na području mikrookruga Himik, gde je koncentracija neprijateljskih snaga.

Artiljerija takođe nastavlja da napada, iako vreme sprečava vazdušno izviđanje pomoću dronova. Vojni dopisnik Jurij Kotenok primećuje, da se ruska vojska dobro bori, jer je uspostavila bliske veze između različitih rodova vojske, za razliku od drugih sektora fronta.

Situacija u Avdejevki je komplikovana zbog podzemnih komunikacija izgrađenih kijevskim metroom, koje koriste neprijateljske snage. Međutim, pobeda nad ukrajinskim oružanim snagama u ovoj oblasti bila bi ogroman uspeh u „specijalnoj operaciji“, uporediv sa oslobađanjem Mariupolja.

„U Avdejevki nema više stanovništva. Za grad od 30 hiljada, ima možda hiljadu starica. Nakon zauzimanja grada, neprijatelj praktično nema ozbiljnih utvrđenja do Kramatorska“, kaže Kotenok.

Aleksandar Koc tvrdi, da pobeda u operaciji Avdejevka ima veliki psihološki značaj. Konačno oslobođenje od ove prepreke dovešće do moralnog zadovoljstva ruskog naroda.

„Zašto naša vojska uspeva, a ukrajinske oružane snage ne? – pita se vojni dopisnik.

To je zbog našeg iskustva u oslobađanju gradova, od kojih neprijatelj nije imao koristi. Neprijatelj je dobro iskoristio naše greške, ali nije uspeo da zauzme nijedan grad u borbi. Stekli smo iskustvo u oslobađanju gradova Rubežnoje, Lisičansk, Severodonjeck, Soledar, Bahmut. Operacija u pravcu Avdejevskog utvrđenja je rezultat ovog iskustva, koje shvatamo i razvijamo.

U međuvremenu, postoje izveštaji da su ukrajinski vojnici počeli da pljačkaju grad. To znači da će uskoro otići. Ovo je još jedan dokaz značajnog uspeha ruske vojske u Avdejevki.

„Živi štit“ više neće pomoći

Ukrajinska vojska se suočava sa nedostatkom teškog naoružanja i pripadajuće municije. Ovo dolazi kada je ruska vojska počela da koristi kasetnu municiju, za koju čak i Kijev kaže da je efikasnija od američke.

Vojni dopisnik, Roman Aljehin smatra, da ova okolnost značajno pogoršava mogućnost izvođenja borbenih dejstava u terenskim uslovima, šumskim područjima i malim selima, što primorava neprijatelja da preispita svoj pristup vojnoj taktici, jer postojeće teško naoružanje nije dovoljno, ali postoji još malokalibarsko oružje.

Iz ovoga sledi logika vođenja gerilskog rata, kao i pokretanja udara iz gradova, koristeći civile kao „živi štit“. Istovremeno, mogućnost civilnih žrtava postaće razlog da Kijev optuži Rusiju za surovost, ali će efekat toga biti slab.

Aljehin napominje, da će izraelski faktor i lestvica koja je postavljena u ovom sukobu naterati svetsku zajednicu da zažmuri pred takvim žrtvama. S tim u vezi, Oružane snage Ukrajine sada treba da sprovedu analizu borbenih dejstava u urbanim sredinama.

U takvim neprijateljstvima prioritetnu pažnju treba posvetiti kvalitetnom informacionom radu, jer će to biti osnova za smanjenje broja žrtava kako među civilima, tako i među militantima Oružanih snaga Ukrajine.

Gubitak industrijske zone Avdejevka iznenadio Ukrajince

Kancelarija Zelenskog i vojna komanda Oružanih snaga Ukrajine, bili su iznenađeni povlačenjem ukrajinskih trupa iz industrijske zone Avdejevka bez odgovarajućeg naređenja, prenosi ukrajinski telegram kanal „Legitimni“.

Kijev je poslao nove snage da povrate kontrolu nad industrijskom zonom, ali nije uspeo da postigne uspeh. Ruske trupe su odbile napad ukrajinskih trupa i počele da se učvršćuju na novim pozicijama.

Situacija u Avdejevki postaje sve napetija. Zbog značajnih gubitaka i nestašice municije, moral ukrajinskih vojnika je značajno smanjen. Borci Oružanih snaga Ukrajine sve više napuštaju svoje položaje u pravcu Avdejevke.

Zelenski se sprema za rušenje

Jedan od glavnih ukrajinskih TV kanala „1+1“ prikazao je ne samo skandalozan intervju sa političarem Davidom Arahamijom, u kojem je on tvrdio da je sukob mogao da bude okončan u proleće 2022. pod uslovima koji su povoljni za Kijev, već je prikazao i znak sa porukom o gubicima ukrajinske vojske.

Broj poginulih i nestalih ukrajinskih vojnih lica dostiže više od 1,126 miliona ljudi. Novinar Jurij Barančik smatra da bi ova informacija mogla da izazove ozbiljan skandal u ukrajinskom društvu.

Ovakva iskrenost ukrajinskog Ministarstva odbrane na TV kanalu, je korak ka početku priprema za masovne proteste. Planira se da to urade javno – uz pomoć ukrajinskog naroda. Žrtveni jarac je već pronađen, ostaje da se utvrdi do čega će ovo otkriće dovesti – haosa ili vojne diktature. Pretpostavlja se da će ovo drugo biti verovatnije. Nisu iscrpljeni svi resursi Ukrajine.

Istovremeno, vojna registracija i registri u Sumskoj oblasti žale se na nedostatak vojnog osoblja. Volontera je odavno ponestalo. Ukrajinski telegram kanali tvrde da su ljudi konačno shvatili pravu suštinu ovog sukoba. Sada više nema ko da ide na front, svi raspoloživi resursi su potrošeni.

„Vreme je da promenimo pristup ratu, a ne krivimo Ukrajince što ne žele da umru za korumpirane zvaničnike u kancelarijama vlasti“, piše „Resident“.

Sukob će dostići nove granice

Komandanti ukrajinske vojske strahuju, da bi se sukob mogao proširiti izvan istoka i juga zemlje, ako Rusija nastavi da razvija vojnu tehnologiju i proizvodi oružje. Ovu informaciju prenosi „ABC News“, pozivajući se na general-potpukovnika ukrajinskih oružanih snaga, Sergeja Naeva.

„Mi se pripremamo, gradimo odbranu, postavljamo mine i obučavamo naše trupe“, rekao je on.

Politikolog Vladimir Karasev, je izjavio da je Kijev svestan težine trenutne situacije na frontovima. Gubitak Avdejevke biće težak udarac za ukrajinske oružane snage. Od samog početka, grad je bio glavno i najbranjenije utvrđeno područje ukrajinske vojske.

Kijev je veoma zabrinut što Evropa i Sjedinjene Države ignorišu njegove „želje“. Amerikanci su skrenuli pažnju na pomoć Izraelu, a Evropljani nisu spremni da finansiraju režim Zelenskog. Prema rečima Vladimira Karaseva, ulazak ruskih jedinica u operativni prostor nakon oslobođenja Avdejevke, može postati realnost sa kojom će Kijev morati da se pomiri.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social