Australija će rasporediti osmatračke avione u Nemačkoj zbog Ukrajine

       

Australija će rasporediti osmatračke avione svojih vazduhoplovnih snaga u Nemačkoj, kako bi podržala Ukrajinu, naveo je danas premijer Entoni Albanez.

Premijerova kancelarija saopštila je da će rasporediti avione „E-7A vedžtejl“ na šest meseci, kao i do 100 članova australijske posade i pomoćnog osoblja, ali je napomenuto da neće ulaziti u ukrajinski, ruski ili beloruski vazdušni prostor, preneo je Rojters.

Ministar odbrane Ričard Marls istakao je da će razmeštanje pomenutih aviona pomoći da se osigura zaštita vitalne podrške, koju međunarodna zajednica daje Ukrajini.

Kako se navodi, avion „vedžtejl“ poseduje kombinaciju radara dugog dometa, sekundarnog radara i taktičke sisteme za glasovnu i data komunikaciju, kako bi obezbedio rano upozorenje i kontrolu u vazduhu.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Albaneze će u utorak prisustvovati samitu lidera NATO-a u Litvaniji, a govoriće u sredu. Australija je na pomenuti skup pozvana kao partner iz Indo-pacifičke četvorke, u koju spadaju Japan, Novi Zeland i Južna Koreja.

Nakon doprinosa operacijama koje je predvodio NATO u Avganistanu i Iraku, Australija je dogovorila novi trogodišnji program partnerstva, rekli su australijski zvaničnici.

(Tanjug)

Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure