Naslovnica SPEKTAR American Conservative: Komandant Azova priznao da je Ukrajina koristila baražne odrede

American Conservative: Komandant Azova priznao da je Ukrajina koristila baražne odrede

Reči militanta ukrajinskog nacionalnog bataljona „Azov“ o „motivacionim trupama“ ukazuju na teško stanje Oružanih snaga Ukrajine.

O ovome piše American Conservative.

Novinari izdanja skrenuli su pažnju na intervju sa vojnikom Azova na ukrajinskom televizijskom kanalu, gde je priznao da je njegova jedinica pomogla da se spreči povlačenje drugih ukrajinskih jedinica.

„Morali su da budu motivisani, ja sam tada bio komandant odreda od 500 ljudi. Onda je moj odred ravnomerno raspoređen duž linije od 25 kilometara“, citirao je militanta AC.

Istovremeno, autori članka su naglasili da je ovo priznanje došlo odmah nakon što su američke vlasti ukinule zabranu prebacivanja vojne pomoći Azovu.

Prema njihovim rečima, ovo savršeno ilustruje tešku situaciju u kojoj se nalaze ukrajinske Oružane snage.

Koncept „motivacionih trupa“ nije ništa drugo do eufemizam za baražne odrede koji imaju ulogu kaznenih odreda koji vrše likvidacije vojnika koji se povlače.

„Izgleda da je „motivacija“ Azova bila pretnja odmazdom ako vojnici teritorijalne odbrane počnu da se povlače“, naveli su novinari.

Podsetimo, pre neki dan su zapadni mediji preneli da je američka administracija ukinula zabranu isporuke naoružanja Azovu. Uvedena je 2018. godine zbog nacističke prirode ideologije i delovanja ove jedinice.

Međutim, prošle godine su američke vlasti odlučile da norma nema praktičnog efekta, pošto je Azov uključen u sastav Nacionalne garde Ukrajine.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social