ALEKSANDAR DUGIN: Evo ko će vladati svetom umesto SAD i EU – OVO JE PUTINOV PLAN KOJI SE SPROVODI …

vbkjdhbgfh8374932784

Poseban poziv ruskog predsednika Vladimira Putina premijeru Narendri Modiju na Istočni ekonomski forum (EEF) u Vladivostoku, koji počinje u sredu, korak je ka ispunjenju njegove vizije uspostavljanja multipolarnog sveta sa Indijom i Kinom kao glavnim partnerima Moskve, kaže vodeći Ruski mislilac.

U intervjuu za Hindu iz Pekinga – Aleksandar Dugin, takođe poznat kao „mozak“ predsednika Putina, kao i stvaralac Četvrte političke teorije – naglasio je da je poziv predsednika Putina upućen premijeru Modiju, kao glavnom gostu na ovogodišnjem EEF-u, „ pre svega“ prepoznavanje moderne Indije od strane Evroazijskog kontinenta i sveta uopšte“.

On je dodao: „ To takođe odražava i Putinovu stratešku viziju oblikovanja budućeg svetskog poretka. Taj poredak, prema ruskom predsedniku, trebalo bi da bude multipolaran, zasnovan na apsolutnom suverenitetu moćnih civilizacija umesto na liberalnoj zapadnoj hegemoniji“.

Među globalnim liderima, predsednik Putin je na prvom mestu, pošto priznaje da je „multipolarni trenutak“ već stigao, a unipolarni svetski poredak, vođen od strane SAD-a, koji je usledio nakon raspada Sovjetskog Saveza, nestaje usponom novih sila, poput Indije, koja ima duboku civilizacijsku prošlost.

„Putin je odlično naučio lekciju bivšeg Sovjetskog Saveza iz hladnog rata. Rusija ne može sama da podnese teret suprotstavljanja liberalnoj, kapitalističkoj hegemoniji. Stoga, Moskva mora da podeli zadatak multipolarnosti sa drugim glavnim igračima u opasnosti – pre svega Kinom i Indijom. Otuda, uloga Indije kao jednog od glavnih stubova multipolarnog svetskog poretka “, primetio je Dugin. 

Ruski analitičar napomenuo je da premijer Modi ima ne-zapadnjačku ideološku pozadinu, a njegov um oblikovala je duboka, indijska, civilizacijska tradicija – idealna za njegovu ulogu vođe multipolarnog sveta. „Modi je upravo ona vrsta vođe koja je potrebna multipolarnom svetu. On  predstavlja indijski identitet kao civilizaciju.

On je simbol modernizacije bez uticaja zapada, predstavlja neku vrstu konzervativne revolucije indijske politike koja se zasniva na dubokom kulturnom i duhovnom identitetu. „

„Potrebna nam je duboka dekolonizacija i moramo da povratimo svoj identitet zasnovan na tradiciji, našim duhovnim vrednostima i istorijskim iskustvima. To je duboka dekolonizacija uma “, primetio je Dugin.

Nakon što se pridružila osmoj nacionalnoj Šangajskoj organizaciji za saradnju (SCO), koju su uspostavile Rusija i Kina, Indija bi trebalo da preduzme „sledeći odlučujući korak“ da postane aktivan igrač multipolarnog sveta, dodaje Dugin.

„Sa rastućim značajem Kine i sve većim suprotstavljanjem vodećoj američkoj svetskoj politici i produbljivanjem odnosa sa Rusijom – drugim ključnim protivnikom zapadne hegemonije – već smo u eri multipolarnosti. Tako je Indija logično pozvana da se pridruži klubu – što pre to bolje, jer se norme novonastalog multipolarnog svetskog poretka uspostavljaju sada. „

Webtribune.rs