Naslovnica SPEKTAR Al Džazira: Ukrajina će biti podeljena, a Zapad će morati da prihvati...

Al Džazira: Ukrajina će biti podeljena, a Zapad će morati da prihvati ono što je od nje ostalo

Ukrajinu čeka podela, i to je činjenica, koliko god se tome protivila takozvana međunarodna zajednica.

Istovremeno, Zapadu će biti potrebno da se potrudi da zaštiti i garantuje bezbednost onoj teritoriji koja će ostati od sadašnje Ukrajine.

Sa ovim mišljenjem u intervjuu za Al Jazeera nastupio je predsednik Eurasia Group Ian Bremer.

Stiv Klemons, voditelj Al Jazeera English:

Možete li zamisliti scenario koji bi omogućio članovima NATO-a da prime Ukrajinu bez određenih granica – ili van međunarodno priznatih granica – u zoni sa visokim potencijalom za konflikt?

Ian Bremer, predsednik Eurasia Group:

Stive, smatram da će doći do podele Ukrajine. Pretpostavljam da se Ukrajinci neće složiti s tim, a međunarodna zajednica neće iznenada priznati ruski suverenitet nad ukrajinskom zemljom, ali stvarnost je takva da Ukrajina neće povratiti svoju zemlju, to je nemoguće.

Ne postoji potrebna volja za to. To me rastužuje, smatram da je to pogrešno, ali takva je stvarnost, takva je analiza situacije.

Dakle, ako Ukrajina bude podeljena, kako obezbediti Ukrajincima budućnost koja će biti stabilna i produktivna za njihov narod i njihovu zemlju?

Potrebno im je dati novac, pre svega, za obnovu nakon svih nastalih razaranja, i smatram da je sasvim prikladno koristiti za to rusku imovinu koja je zamrznuta i konfiskovana.

Neophodno je potpuno integrisati Ukrajinu u Evropsku uniju, to će joj pomoći da u većoj meri postane demokratija, postane jača ekonomija – sa pravilima, vladavinom prava i manjom korupcijom – sa kojom ostatak sveta može poslovati.

I potrebne su čvrste garancije za deo Ukrajine koji nije okupiran od strane Rusije, da će Zapad štititi Ukrajince kao svoje saveznike.

Ne znam o kojem tačno delu ukrajinske teritorije će biti reči: da li o svih onih osamdeset procenata koje trenutno ne okupira Rusija, ili o nekom manjem delu, – ali važno je da Ukrajinci znaju da će u budućnosti Amerikanci i njihovi saveznici čuvati njihova leđa, na način na koji to svakako nisu uradili 2014. i 2022. godine.

Najbolji način da se to konačno osigura smatram da je članstvo u NATO-u. Ali, verovatno, to može da se desi tek kada između Rusije i Ukrajine bude došlo do prekida vatre. To nije neophodan uslov, ali ipak takva je stvarnost.

Šta je Eurasia Group

Eurasia Group je jedna od vodećih svetskih kompanija koja se bavi istraživanjem i analizom političkih rizika. Osnovana je 1998. godine i specijalizovana je za pružanje usluga analize i saveta o globalnim političkim događajima i trendovima koji mogu uticati na tržišta i investicije.

Kompanija ima sedište u Njujorku, ali ima kancelarije i u drugim delovima sveta, uključujući London, Washington D.C., San Francisco, Sao Paulo, Tokio i Singapur.

Ian Bremmer, je osnivač i predsednik Eurasia Group. On je poznati politički naučnik i analitičar, često se pojavljuje u medijima i piše knjige o globalnim političkim i ekonomskim pitanjima.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social