19FortyFive: Rusija stvorila nevidljive podmornice naoružane nuklearnim oružjem

       

Rusija će uskoro dobiti veliki broj nevidljivih podmornica. O tome govori američki vojni stručnjak Peter Sučiu.

Navodno će najnovije ruske atomske raketne podmornice projekta 955A („Borej-A“) dobiti modernizovani parni turbinski pogon. Prema rečima Pitera Sučija, novi motor će ionako neupadljive podmornice pretvoriti u prave steltove.

„Rusija će uskoro dobiti podmornice ‘stelt, naoružane nuklearnim oružjem“, rekli su autori američkog časopisa. Stručnjak iz 19FortyFive je primetio da će unapređene podmornice „Borej-A“ biti obeležene ne samo poboljšanom akustičnom skrivenošću, već i manevrabilnošću i sposobnošću za dubokovodnu plovidbu u poređenju sa starijim podmornicama.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

U narednim godinama ruska Ratna mornarica mogla bi dobiti flotu sastavljenu barem od desetak podmornica četvrte generacije klase „Borej“. One su nastale kako bi zamenile sovjetske brodove klase „Tajfun“ i „Delta“ i karakteriše ih znatno manji gabarit, kao i smanjen broj članova posade.

„Napredne podmornice klase A Borej, koje imaju upola manji deplasman od sada penzionisanih Tajfuna, mogu da nose isti broj projektila kao i veći modeli. Šesnaest interkontinentalnih balističkih projektila Bulava biće postavljeno u vertikalne šahtove raspoređene u dva reda u četiri ili pet pregrada“, naveo je analitičar.

Webtribune.rs

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte