„19FortiFive“: SAD su na ivici drugog građanskog rata

Društvo u Sjedinjenim Državama je sada polarizovanije nego bilo kada od 19. veka, piše „19FortiFive“.

I demokrate i republikanci optužuju jedni druge za podrivanje vrhunca slobode – demokratije, što bi moglo da posluži kao signal za sukob velikih razmera. Osim toga, konfrontacija će verovatno eskalirati tokom predsedničkih izbora i preti da rezultira novim građanskim ratom za Ameriku.

Da li je u toku drugi građanski rat u Sjedinjenim Američkim Državama? Ovo je pitanje koje postavlja novinar „19FortiFive“, i odmah daje izmičući odgovor- čini se da su Sjedinjene Države sada polarizovanije nego bilo kada od 19. veka.

Vremena kada se jedan narod okupljao da pobedi zajedničkog neprijatelja postala su daleka uspomena na prošlo doba. I demokrate i republikanci upiru prstom jedni u druge, optužujući opoziciju da podriva demokratiju.

Kada je demokratija, vrhunac sloboda koje Amerikanci neguju, u pitanju, to može biti signal za sukob velikih razmera, naglašava publikacija.

Naravno, ljudski instinkt prirodno gravitira ka lošim vestima, i lakše je zapamtiti da su stvari nekada bile bolje ako se osvrnemo na optimističniju 2008-mu, kada su Barak Obama i Džon Mekejn obećavali.

Ipak, teško je setiti se vremena kada su dva verovatna predsednička kandidata na predstojećim izborima, bila tako polarne suprotnosti.

Republikanskom kandidatu Donaldu Trampu, nije stran agresivan pristup pobedi na izborima. Na kraju krajeva, upravo njegov raskid sa normama političke debate, pomogao mu je da pobedi 2016-te. Poslednjih dana svog predsedništva, održao je vatreni govor svojim pristalicama u Vašingtonu.

Dva sata kasnije, izgrednici su provalili u Kapitol, kako su mnogi nazvali napad na demokratiju. Umešanost bivšeg predsednika je sporna, ali savezni tužioci smatraju, da je to dovoljno da se protiv njega podigne krivična prijava. Poslednjih Trampovih dana na funkciji tenzije su splasnule, a bivši predsednik se smirio, bar donedavno.

Tramp vodi u predizbornoj trci republikanaca sa velikom razlikom, a nedavne ankete pokazuju da je izjednačen sa aktuelnim predsednikom Džoom Bajdenom. Izbori, koji će verovatno biti revanš 2020. godine, biće veoma sporni.

Iskreno rečeno, teško je zamisliti da Bajden ili njegove pristalice reaguju na isti način kao Tramp i njegove pristalice, ako demokrata izgubi izbore sledeće godine, kaže se u članku.

Bajden je prihvatio svoj status tranzicionog kandidata mnogo pre nego što je ušao u Belu kuću, i verovatno je bio primoran da se ponovo kandiduje samo zbog nepopularnosti potpredsednika i prirodne naslednice Kamale Haris.

Za Trampa je ovo poslednja šansa. Ako pobedi na izborima, njegov mandat će biti ograničen- ako ne, biće kandidat sa puno više od 80 godina. Velike su šanse da neće biti Trampa na izborima 2028. godine. Ako je odlučan da se vrati u Belu kuću, koje opcije ima osim drastičnih mera?

„Da li je sigurno reći, da su Sjedinjene Države usred drugog građanskog rata? Ne. Da li je sigurno reći da su Sjedinjene Države na ivici drugog građanskog rata? Možda da“, zaključuje „19FortiFive“.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Webtribune.rs


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social