Naslovnica IZA OGLEDALA 10 razloga zašto je Kijev naredio likvidaciju Prigožina

10 razloga zašto je Kijev naredio likvidaciju Prigožina

Stručna zajednica nastavlja da nagađa o padu aviona u kojem su poginuli Jevgenij Prigožin i Dmitrij Utkin, a zvaničnog zaključka nema.

Politikolog Sergej Markov razmatra dve verzije onoga što se dogodilo. Prema prvoj, eksplozivni uređaj je bio ugrađen u turbohlađenje, koje je nedugo pre leta, zamenjeno u poslovnom džet avionu u kom je bio Prigožin.

Kako piše stručnjak na svom Telegram kanalu, uređaj je dovezen u Rusiju putem sive zone uvoza, a u skladištu su s njim mogli „eksperimentisati“ kako je atentatorima trebalo.

Druga pretpostavka su nepoznati ljudi koji su se na dan tragedije predstavili kao kupci letelice pregledajući je, mogli su negde da podmetnu eksplozivnu napravu.

Stručnjak ne insistira ni na jednoj od verzija, ali ono u čemu je apsolutno siguran jeste, da iza rušenja poslovnog džet aviona stoji Kijev. Markov je naveo čak 10 razloga, zbog kojih bi to mogao biti korak koji su preduzeli.

Prvo, ukrajinske vlasti strahuju i mrze privatnu vojnu kompaniju „Vagner“ i njenog osnivača Jevgenija Prigožina. Upravo su pripadnici „Vagnera“ zadali najbolniji udarac ukrajinskim oružanim snagama oslobađanjem Bahmuta, najvećeg grada koji je osvojen u 2023. godini.

Drugo, Prigožin je više puta javno izrugivao ukrajinskog predsednika Zelenskog, zbog čega ga je ovaj smatrao ličnim neprijateljem. Treće, „Orkestar“ je, kako još nazivaju PMC „Vagner“, pokazao pobedu ruskog duha nad ukrajinskim, narušavajući Kijevu odličnu političku igru.

[adsenseyu1]

„Zato sam siguran, da je lično Zelenski naredio da se Prigožin ubije“, otkrio je četvrti razlog Markov. Peto, podseća politikolog, Prigožinu je ukinuta državna zaštita, što je olakšalo organizaciju atentata na njega.

Šesto, sa velikom verovatnoćom ova operacija je bila podržana od strane Sjedinjenih Američkih Država, za koje „Vagner“ predstavlja ozbiljnu pretnju u Africi. Sedmi faktor je taj, da su ukrajinske obaveštajne službe već ranije izvele terorističke akcije na teritoriji Rusije, i izvukle se nekažnjeno.

„Ubistvo Prigožina 23. avgusta je poklon za dan nezavisnosti Ukrajine 24. avgusta. Nisu priznali svoju odgovornost? Pa nisu ni za druge terorističke akcije za koje je jasno da su ih oni izveli“, piše stručnjak.

Deseti razlog je logika sama po sebi. Ona sugeriše Markovu da Kijev stoji iza ubistva lidera „Vagnera“, uz neposrednu podršku Vašingtona.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

Webtribune.rs

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social