Naslovnica ŽIVOT Ovo su 10 najmoćnijih namirnica koje će vam sačuvati život

Ovo su 10 najmoćnijih namirnica koje će vam sačuvati život

[adsenseyu1]

Često se govori o tome kako je neka hrana moćna, a kako druga nije, ali šta tačno čini neku hranu „boljom“ ili moćnijom od druge?

Naše zdravlje zavisi od niza faktora, na prvom mestu od našeg fizičkog i emotivnog stanja. Ova dva oblika zdravlja znatno zavise od hrane koju konzumiramo, od toga koliko se krećemo, kakvi su nam odnosi i kakvom smo okruženju izloženi. Takođe, ulogu ima i naša genetika. Mi možemo da utičemo na fizičko i emotivno zdravlje, najvažnije faktore našeg zdravlja, tako što ćemo unositi određenu hranu koja deluje na naš mozak, digestivni sistem, krv, srce, imuni sistem i svaku ćeliju u našem organizmu.

Ono smo što jedemo.

Postoje brojne namirnice koje imaju pozitivan efekat na zdravlje. Naravno, neće ista kombinacija namirnica isto delovati na sve ljude, ali postoji „moćna hrana“ koja može pojačati opšte zdravlje za prilično kratko vreme.

Danas vam predstavljamo 10 najmoćnijih namirnica za dobro zdravlje:

[adsenseyu1]

Slatki krompir i zimska tikva

Ova dva povrća idu jedno uz drugo i oboje služe kao zdrav izvor lako svarljivih ugljenih hidrata. Zimska tikva i njeno semenje sadrže popularne omega-3 masne kiseline, zatim gvožđe, B vitamine, C vitamin i kalijum. Slatki krompir sadrži B vitamine, magnezijum, C vitamin i proteine, a pomaže pri snižavanju šećera u krvi.

Bademi

Sirovi bademi mogu da utiču na vašu težinu, raspoloženje, srce, kosti, nervni i digestivni sistem. Oni su odličan izvor lako svarljivih proteina i sadrže B vitamine, magnezijum i kalijum koji regulišu nivo šećera u krvi. Bademi takođe sadrže kalcijum koji utiče na zdravlje kostiju i biotin koji održava vašu kosu, kožu i nokte. Mononezasićene masti iz badema su najbolje za postizanje osećaja sitosti.

Spanać

Ovo povrće poboljšava vid, raspoloženje i reguliše pH organizma. Spanać sadrži lutein koji sprečava nastanak katarakte i vitamin E koji podmlađuje kožu, ali i B vitamine, magnezijum i proteine koji deluju na funkciju neurotransmitera. To je ujedno i jedno od najalkalnijeg povrća koje smanjuje zapaljenja. Spanać je takođe bogatiji vitaminom C nego razno voće i sadrži izvesnu količinu gvožđa i folata koji daju energiju.

[adsenseyu4]

Karfiol

Ova povrćka je odličan izvor vitamina B, koji utiču na raspoloženje, ali i vitamina C i antioksidanata koji umanjuju efekte raka i poboljšavaju imunitet.

kupusnjace karfiol brokoli

Kelj

Kelj je pun magnezijuma, gvožđa, vitamina B i predstavlja najbolji odabir kada je u pitanju zeleno povrće. Kelj je sličan spanaću, mada ima malo manje proteina i vitamina. Međutim, ima više antioksidanata, više vlakana i odličan je za suzbijanje raka i zapaljenja.

[adsenseyu1]

Orasi

Orasi sadrže omega-3 masne kiseline, proteine, mononezasićene masti, ali malo ugljenih hidrata i skroba. Takođe, predstavljaju dobar izvor mangana. Orasi su odlična zamena za meso u raznim jelima, a smanjuju rizik od nastanka Alchajmera, bolesti srca i dijabetesa.

Čia seme

Ovo seme je jedan od najboljih izvora kalcijuma, gvožđa i proteina, a koji ne spada u mlečne proizvode. Takođe ima vitamina B koji eliminišu toksine i daju energiju. Pored toga, poseduju mononezasićene masti i vlakna.

Crni luk

Crni luk sadrži antioksidante koji smanjuju rizik od raka, a jedan od najpoznatijih je kvercetin koji ublažava alergije. Crni luk takođe sadrži prebiotike koji hrane dobre bakterije u digestivnom traktu i jačaju jetru. On takođe sadrži kalijum koji reguliše krvni pritisak i eliminiše višak vode. Najbolje od svega jeste što je crni luk dobrog ukusa i što može da se doda u bilo koje jelo bez soli, šećera i aditiva.

[adsenseyu4]

Kupine

Kupine su bogate antioksidantima, vlaknima i drugim nutrijentima, a njihova semena sadrže omega-3 masne kiseline. One takođe poseduju male količine šećera i vrlo malo kalorija.

Blackberries

Kokos

Kokos sadrži jedinstvene zasićene masne kiseline koje su odlične za mozak, mišiće i ne povećavaju nivo holesterola. Kokos takođe sadrži aminokiseline i vlakna, regulišući nivo šećera u krvi. Ove masti menjaju način na koji vaš mozak funkcioniše i umanjuju želju za nezdravom hranom. Najbolje od svega je što kokos ima antibakterijska svojstva koja jačaju digestivni i imuni sistem.

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]