Naslovnica IZA OGLEDALA Svi posedujemo misteriozno bioenergetsko polje, ali toga nismo svesni

Svi posedujemo misteriozno bioenergetsko polje, ali toga nismo svesni

fbvsfcsdkl

[adsenseyu3]

Biohemičar dr Džon Norman Hansen sa Univerziteta u Merilendu je našao dokaz postojanja bioenergetskog polja oko ljudi. O takvom polju se spekulisalo i deo je mnogih spiritualnih tradicija već hiljadama godina, ali sada je naučno istraživanje konačno dokazalo da takvo polje postoji.

Dr Hansen je sproveo na stotine eksperimenata sa desetak ispitanika i njegovi rezultati su neverovatno reproduktivni. Drugi naučnici, poput Viljema H. van den Berga i Vilijama van der Slisa, uspeli su da ostvare iste rezultate.

Prethodna istraživanja o ljudskom bioenergetskom polju su uključivala fotonske senzore. Dr Hansen se odlučio na drugačiji pristup. On se zapitao da li bioenergetsko polje, ako ono postoji, ima dovoljno snage da pomeri torziono klatno – uređaj dovoljno osetljiv da ga pomeni manja sila. On je okačio klatno iznad glave ispitanika i uočio jasno vidljivo pomeranje klatna.

[adsenseyu1]

„Nakon što sam sproveo kontrolne eksperimente kako bih isključio vazdušne struje i druge moguće uzroke pomeranja, zaključio sam da klatno pomera nekakvo polje sile koje stvara ispitanik koji sedi ispod klatna“, objasnio je on u svojoj studiji iz 2013. godine pod nazivom „Upotreba torzionog klatna radi detekcije i karakterizacije ljudskog bioenergetskog polja“, koja je objavljena u naučnom žurnalu Scientific Exploration. „Ne znamo ni za jednu silu u okviru elektromagnetnog spektra koja može da da ovakve rezultate. Moguće je da ćemo otkriti konvencionalno objašnjenje za ove iznenađujuće rezultate, ali je moguće i da smo otkrili fenomen koji zahteva razvoj novih teorijskih koncepata“.

Takođe je uočeno da se efekat ljudskog prisustva zadržao oko 30-60 minuta nakon što je ispitanik napustio svoje mesto. Kada su druge sile u pitanju, poput vazdušne struje, klatno se vraća u svoje nepokretno stanje čim se izvor ukloni.

Svaki ispitanik je otprilike istom silom uticao na klatno, što ukazuje da „delovanje na klatno ne zahteva nikakav talenat niti vežbanje“, napisao je Hansen. „Međutim, uočeno je da neki ispitanici, posebno oni koji su se bavili meditacijom dugo godina, ispoljavaju veoma drugačije efekte kada su u stanju meditacije nego kada nisu… što ukazuje na to da mentalno stanje ispitanika jako utiče na pomeranje klatna“.

[adsenseyu4]

Da li postoji konvencionalno objašnjenje?

Van der Berg i Van der Slis su koristili isto klatno kao i Hansen i uočili iste rezultate. Međutim, oni su se pitali da li do ovog pomeranja dolazi zbog promene temperature vazduha zbog toplote koja zrači iz glave ispitanika. Oni kažu da bi promena u temperaturi vazduha mogla da stvori konvekciju.

Oni su postavili sloj plastike između glave i klatna i otkrili da je delovanje na klatno nestalo. Oni su rekli da je plastika presekla ili misteriozno bioenergetsko polje ili izvor toplote.

Hansen je odgovorio na ovu studiju, napominjući razloge zašto toplota nije ono što pomera klatno.

[adsenseyu1]

On je za početak rekao: „Ako stavite debeo plastični štit između ispitanika i klatna, sila energetskog polja će delovati na plastiku, a klatno bi se moglo pomeriti ako bi deo sile nadjačao štit. Sila ne može da prođe kroz štit i deluje na klatno jer se to sukobljava sa osnovnim zakonima fizike“.

Hansen je rekao da Van den Berg nije uzeo u obzir efekte koji ostaju i nakon odlaska ispitanika. On je napisao: „Osnovni zakon fizike klatna je da se klatno, koje pomera neka spoljna sila, vraća u svoje nepokretno stanje kada se izvor sile ukloni“.

Bilo kakav prenos toplote konvekcijom bi nestao ubrzo nakon što bi ispitanik napustio svoje mesto. Iz tog razloga konvekcija ne objašnjava efekte koji ostaju nakon što ispitanik napusti mesto. Hansen je naveo da efekti bioenergetskog polja nekako ostaju „zabeleženi“ na klatnu.

On je takođe rekao da Van den Bergova studija nije uzela u obzir različite frekvencije na kojima klatno osciluje u prisustvu ispitanika. Klatno osciluje samo na jednoj frekvenciji kada ispitanik napusti svoje mesto.

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]