Naslovnica ŽIVOT Znakovi da imate masnu jetru i kako da je očistite

Znakovi da imate masnu jetru i kako da je očistite

caj

Šta je masna jetra, kako prepoznati prve simptome, koja se ishrana i prirodno lečenje preporučuje obolelima… sva ova pitanja treba da nađu svoje odgovore ako želite da vam jetra bude zdrava.

Masna jetra je veoma učestala pojava, pogotovo kod osoba starijih od 50 godina. Ako procenat masti u jetri pređe 10 odsto, to znači da je masna i da bi trebalo nešto preduzeti.

[adsenseyu1]

Važno je prepoznati poremećaj pre nego što prouzrokuje ozbiljno oštećenje jednog od najvažnijih organa. Jetra je centralna laboratorija organizma za preradu i prečišćavanje otrova. Zato je moramo čuvati i održavati zdravom, jer u protivnom može povući i mnoge druge tegobe u organizmu.

Evo kako da čistite svoju jetru i kako da je održavate zdravom i čistom

U ranoj fazi, terapija se svodi na promenu načina ishrane i stila života. Zamašćena jetra u najvećem broju slučajeva neće dovesti do komplikacija koje su opasne po život, ali može uzrokovati brojne zdravstvene tegobe.

Šta je masna jetra, kako prepoznati prve simptome, koja se ishrana i prirodno lečenje preporučuje obolelima… sva ova pitanja treba da nađu svoje odgovore ako želite da vam jetra bude zdrava.

Jetra je najveći organ u našoj trbušnoj šupljini, smeštena je sa desne strane stomaka, odmah ispod dijafragme. Kod odraslih osoba teži od 1,2 do 1,6 kilograma. Mekana je i crvenkasto-smeđe boje. Ona je riznica vitamina, minerala, korisnih šećera i masnoća koje su našem organizmu neophodne za normalno funkcionisanje.

[adsenseyu4]

U jetri se štetne masnoće iz ishrane pretvaraju u materije koje su nam potrebne ili se filtriraju za izbacivanje iz organizma. Međutim, ukoliko je količina masti u tom organu veća od pet odsto njegove ukupne mase, tada se radi o poremećaju poznatom kao masna jetra. U tom slučaju dolazi do zapaljenskog procesa i moguće je uvećanje ovog organa.

Reč je o stanju koje se obično javlja između 40. i 60. godine i ne smatra se ozbiljnom bolešću. Međutim, ukoliko se steatoza jetre ne uoči na vreme, može dovesti do ozbiljnih oboljenja, poput ciroze, koja može biti opasna po život. U tom slučaju dolazi do stvaranja ožiljaka na jetri koji se, uprkos tome što se ovaj organ može regenerisati, ne mogu sanirati. Sve ovo znatno otežava obavljanje njenih najosnovnijih funkcija, što može uzrokovati razne probleme u organizmu.

Šta treba da izbacite iz ishrane ako imate masnu jetru

Najvažnije je iz ishrane izbaciti ili dobrim delom redukovati životinjske masti. Dakle, svinjska mast, kobasice, slanina, masno meso, ali i sirevi, pavlake… Trebalo bi i da prestanete i s prženjem hrane na ulju i korišćenje rafinisanih masnoća.

Treba izbegavati i čipseve, krekere, torte, kolače, margarin, majonez, puter… a cigarete i alkohol definitivno izbacite što pre.

Šta treba jesti:

Najvažnije namirnice koje svakako treba uvesti u ishranu jesu mahunarke – pasulj, grašak, boranija, zatim orašaste plodove – orah, lešnik, badem, pa semenke susama, suncokreta i bundeve.

Možete jesti i meso, najbolje pileće i ćureće, ali bez kožice. Važno je napomenuti i da ne treba pržiti meso, kao ni krompir. Što češće treba jesti ribu spremljenu u foliji i naravno, dosta povrća.

Gujina trava i čičak za čišćenje jetre

Gujina trava smatra se najboljom saveznicom jetre, jer sadrži silimarin, koji podstiče regeneraciju oštećenih ćelija tog organa, pritom štiteći one zdrave. Koristi se u lečenju kako alkoholičarske, tako i masne jetre izazvane drugim faktorima.

[adsenseyu6]

Od njenog semena može se napraviti čaj.

Pola kašičice semena se prelije sa 2 dl hladne vode. Zagreva se do ključanja, a nakon što odstoji pola sata, procedi se i popije pre ručka. Silimarina ima i u semenu i korenu čička, pa je čaj od te biljke takođe moćan saveznik u borbi protiv masne jetre.

Pravi se tako što se jedna kašika korena prelije s 250 ml ključale vode. Pije se 2-3 puta dnevno, ali ne duže od dve nedelje.

Pijte zeleni čaj svakodnevno

Masna jetra se može lečiti i pomoću zelenog čaja. On deluje kao antioksidans i ublažava upalne procese, sprečavajući nakupljanje masti u centralnoj laboratoriji organizma. Pritom je štiti od oštećenja, a pomaže i u borbi sa suvišnim kilogramima, koji su ponekad okidač za nastanak steatoze jetre.

Ne zaboravite maslačak

Koren maslačka podstiče detoksikaciju jetre, ali i regeneraciju oštećenih ćelija, pa se takode preporučuje kada je reč o ovom zdravstvenom problemu.

Čaj se priprema tako što se samelje sušeni koren biljke, pa se dve kašičice praha preliju šoljom ključale vode. Pije se tri puta dnevno.

Lečenje surutkom

Ova poznata narodna receptura je provereno delotvorna. Sve što treba da radite jeste da ispijate svaki dan od 0,5 do 1 litar surutke, najmanje mesec dana kako biste oporavili ovaj vitalni organ.

(Zdravailepa.com)

[adsenseyu6][adsenseyu5]