Oboljenje od raka je u porastu poslednjih godina, a statistika Američkog društva za rak (ACS) procenjuje da ukupno ima više od 1,7 miliona novih slučajeva raka u SAD-u.
Istraživači ACS-a su otkrili da se najmanje 42 odsto ovih novo-dijagnostikovanih slučajeva raka – oko 740.000 – može izbeći. To uključuje 19 procenata karcinoma izazvanih pušenjem, a 18 procenata uzrokovanih kombinacijom viška telesne težine, velikim unosom alkohola, lošom ishranom i nedostatkom fizičke aktivnosti. Izvesne promene načina života pomažu u smanjenju rizika od raka, ali priroda takođe može biti izvor iznenađujućih koristi za borbu protiv ove bolesti koje će vam pomoći da ostanete zdravi.
[adsenseyu1]
Prirodni načini za sprečavanje raka
Jedan od načina da smanjite rizik od raka je putem ishrane. U stvari, održavanje zdrave ishrane je dobra odbrana od mnogih zdravstvenih problema, uključujući gojaznost i kardiovaskularne bolesti. Evo nekoliko razloga zbog kojih je zdrava ishrana dobar način za suzbijanje raka:
1.
Smanjuje upalu. Nedavna istraživanja pokazala su da postoji veza između upale i progresije raka. Prema studiji, mnogi od ovih karcinoma mogu početi od infekcije, hronične iritacije i upale. Cox -2 enzim, na primer, je odgovoran i za povećanje upale i za podsticanje karcinoma. To zahteva povećanu svest o protivupalnim namirnicama i suplementima za smanjenje štetnih efekata takvih jedinjenja. Na primer, kurkumin, aktivni sastojak začina kurkuma, nadaleko je poznat po svojim snažnim protivupalnim efektima koji se u tradicionalnoj medicini koriste stotinama godina. Takođe, u svoju ishranu možete da uključite masne ribe poput lososa i tunjevine, koje su zdrave omega-3 masne kiseline, koje takođe poseduju protivupalna svojstva.
[adsenseyu4]
2.
Sprečava oštećenja DNK. Mnogi karcinomi počinju nekom vrstom oštećenja DNK koja podstiče ćelije da postanu kancerogene. Jedan od glavnih osumnjičenih za oštećenje DNK je oksidativni stres uzrokovan nakupljanjem štetnih molekula poznatih kao slobodni radikali. Oksidativni stres ne samo da povećava podložnost oboljenju od raka, već i povećava rizik od srčanih bolesti i dijabetesa. Ovo možete sprečiti jedenjem hrane bogate antioksidansima, jedinjenja koja se mogu boriti protiv oksidativnog stresa. Ova hrana uključuje borovnice, pekan orah i kelj.
3.
Pokreće apoptozu. Kada zdrava ćelija dostigne kraj svog postojanja, ona se podvrgava procesu koji se zove apoptoza ili ćelijska smrt. Međutim, ćelije raka deluju drugačije. One ignorišu signale koji pokreću ovaj proces i nastavljaju da se umnožavaju. Hranjive materije poput kurkumina i one koje se nalaze u krstastom povrću – naime DIM I3C – mogu da unište ćelije raka i podstaknu njihovo samouništenje.
4.
Sprečava metastaze. Rak se, poput raka dojke, često ogleda u metastazama ili širenjem na obližnje organe poput pluća, jetre, pa čak i mozga. Određeni hranljivi sastojci poput sulforafana – koji se nalaze u krstastom povrću – mogu da pomognu u suzbijanju sposobnosti tumora da se širi.
[adsenseyu1]
5.
Sprečava krvne sudove da hrane tumor. Jednom kada se tumor razvije, potrebno mu je stalno snabdevanje krvlju kako bi mogao da raste. Da bi to postigao, telo razvija nove krvne sudove. Ovaj proces se naziva angiogeneza. Postoje anti-angiogenezna hrana koja može pomoći u suzbijanju ovog procesa. Epigalokatein galat (EGCG), koji se nalazi u izobilju u zelenom čaju, posebno je efikasan u borbi protiv angiogeneze.
6.
Blokira nenormalnu proizvodnju estrogena. Inhibitori mogu da blokiraju proizvodnju estrogena u telu i da dovedu do ozbiljnih nuspojava. Srećom, postoji puno prirodnih načina za regulisanje vaših hormona. Na primer, lignani iz semenki lana mogu da vežu višak agresivnih estrogena prisutnih u telu i izbace ih. Hormon melatonin – koji se nalazi u trešnjama – može staviti ćelije raka dojke u režim „spavanja“.
Čuvajte se od ovog teškog oboljenja usvajanjem zdrave, uravnotežene ishrane prepune organske i sveže hrane koja će vam pomoći da živite mnogo duži i zdraviji život.
Webtribune.rs
[adsenseyu4]