ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENJE: Vreme ističe a Zemlja je naš jedini dom

bngfjgfhgf

Petnaest hiljada naučnika iz celog sveta objavilo je „upozorenje za čovečanstvo“ o opasnostima koja nam predstoje.

Prvo upozorenje, sa 1.700 potpisa, stiglo je pre 25 godina od Unije zabrinutih naučnika, ali eksperti ističu da je situacija mnogo gora nego 1992. godine, ali i da su se gotovo svi poznati problemi znatno pogoršali.

Čovečanstvo se i dalje suočava sa egzistencijalnog pretnjom od potrošnje ograničenih resursa od populacije koja se neprestano povećava, a naučnici, mediji i lenji stanovnici se ne bore protiv toga, ističe se u novom pismu objavljenom u časopisi „Biosajens“.

Ako se nešto uskoro ne preduzme, doći će do katastrofalnog gubitka bioraznolikosti i neograničenih količina ljudske bede, ističu u saopštenju.

Od prvog pisma, pa do sada, jedino se poboljšalo stanje rupe u ozonskom omotaču, dok se sve drugo pogoršalo i nema još mnogo vremena da se utiče na stvari. Ima nade, ali čovečanstvo ne radi ni blizu onoga koliko je potrebno, zbog čega uskoro nećemo moći da utičemo na svoju sudbinu, dodaju naučnici.

Osim ukidanja hemikalija koje uništavaju ozon, povećano je korišćenje energije generisane iz obnovljivih izvora. To je daleko nadmašeno ponašanjima koja štete planeti.

“Vreme ističe. Treba da shvatimo da je Zemlja naš jedini dom.”

Naučnici takođe upozoravaju da nas očekuju katastrofalne klimatske promene, masovno izumiranje vrsta, uništenje šuma, nedostatak pijaće vode.

“Čovečanstvo ima drugu šansu. Time što ne zauzdavamo našu nejednaku potrošnju ugrožavamo budućnost, ne shvatamo da je stalni brzi rast populacije osnova mnogih ekoloških i društvenih pretnji”, navode dalje stručnjaci koje predvodi američki ekolog Vilijam Ripl sa Univerziteta Oregon.

“Ne uspevajući da: na adekvatan način ograničimo rast stanovništva, preispitamo ulogu ekonomija ukorenjenih u rastu, smanjimo efekat staklene bašte, podstaknemo obnovljivu energiju, zaštitimo staništa, obnovimo ekosisteme, sprečimo zagađenje, zaustavimo gubitak životinjskih vrsta i ograničimo invazivne vrste, zapravo ne uspevamo da preduzmemo neophodne korake za očuvanje ugrožene biosfere”, dodaje se u pismu.

Upozorenje je potpisalo 15.364 naučnika iz 184 zemlje.

„Oni koji su potpisali drugo upozorenje ne dižu lažnu uzbunu, već ukazuju da silazimo sve niže sa staze održivosti“, ističe Ripl.