Zdravstveni aktivista kaže da je agent FDA priznao da promovišu aspartam kako bi “depopulisali“ planetu. Američka uprava za hranu i lekove (FDA) nastavlja da poriče da je veštački zaslađivač poznat kao aspartam na bilo koji način štetan za ljude.
Međutim, prema rečima dr Beti Martini, osnivača Mission Possible World Health International, FDA agent joj je otvoreno priznao da se aspartam u suštini koristi za “depopulaciju“ planete.
[adsenseyu1]
2000.godine je dr Martini kreirala građansku peticiju pozivajući FDA da zabrani aspartam u hrani, navodeći “neposredni zdravstveni rizik.“ Iako zakon zahteva da FDA odgovori na takve zahteve u roku od 180 dana, dr Martini nije čula ni reč od agencije devet godina, kada je primila poziv kasno u noć na njen lični kućni telefon.
Dr Martini je pitala FDA agenta sa druge strane telefona zašto je njegovoj agenciji trebalo toliko dugo da odgovori na njenu peticiju, “iako su ljudi bolesni i umiru“ širom sveta kao posledica aspartama, rekla je ona. Njegov odgovor je bilo jedno od nonšalantnih zanemarivanja.
“Pa šta?,“ rekao je FDA agent. “Moramo depopulisati planetu,“ dodao je on.
Aspartam je odgovoran za više od 75 odsto svih neželjenih reakcija povezanih sa prehrambenim aditivima
Prvobitno odobren od strane FDA 1980. godine, aspartam je postao glavni zaslađivački aditiv za više hiljada namirnica i pića koja se prodaju širom sveta. Proizveden od strane kompanije za proizvodnju lekova Pfizer, aspartam je napravljen od dve prirodne aminokiseline: asparaginske kiseline i fenilalanina.
Prvobitno otkriven kao hemijsko oružje, aspartam se nikada ne bi smatrao potencijalnom “hranom“ da nije bilo naučnika koji su otkrili da on ima “sladak“ ukus. G.D. Searl je bio prvi koji je proizveo aspartam kao veštački zaslađivač, i od tada je postao sveprisutan u mnogim “dijetetskim“ proizvodima koji se prodaju kao hrana.
Ali istina je da je aspartam smrtonosni neurotoksin koji oštećuje ćelijske mitohondrije. Dr Rasel Blejlok, neurohirurg i profesor, upozorava da konzumacija aspartama može izazvati mnoga pogubna stanja, uključujući, ali se ne ograničavajući na – hronične glavobolje, zamor, vrtoglavicu, mučninu, utrnulost, gubitak pamćenja, napade, gubitak vida, pa čak i iznenadnu smrt.
Na duži rok, konzumacija aspartama može dovesti do multiple skleroze (MS), epilepsije, Parkinsonove bolesti, Alchajmerove bolesti i raka.
Aspartam je “najopasniji prehrambeni aditiv koji je ikada odobren za ljudsku konzumaciju,“ kaže Mark Stengler. On je dalje povezan sa više od 75 odsto svih prijavljenih neželjenih reakcija povezanih sa konzumacijom prehrambenih aditiva.
Aspartam je “eksitotoksin“ koji uništava moždane neurone
Zbog načina na koji utiče na moždane neurotransmitere, aspartam se dalje pokazao da uništava neophodne moždane neurone do te mere da se oni samouništavaju. Iz tog razloga, aspartam je klasifikovan kao “esksitotoksin“ koj može izazvati oštećenje mozga.
Kada se razbije u svoje stanje metanola, aspartam se takođe smatra kancerogenim, jer rezultira formiranjem formaldehida, odnosno otrova za pacove. Ljudi koji konzumiraju velike količine aspartama mogu završiti tako da unose više od 30 puta dnevne bezbedne granice preporučene od strane američke Agencije za zaštitu životne sredine (EPA), što potencijalno uzrokuje zujanje i zvonjavu u ušima, vrtoglavicu, jezu, gubitak memorije, i probleme sa vidom.
Prema rečima dr Martini, postoji više od 900 studija objavljenih u uglednim časopisima koje pokazuju da je aspartam opasan, i da nema mesta u ljudskoj ishrani. Čak i američko udruženje za rak (ACS) priznaje na svojoj internet stranici da je unos aspartama povezan sa višim stopama limfoma i leukemije, što ukazuje na to da aspartam zaista uzrokuje rak.
Aspartam se rabi kao zaslađivač za oko 6000 prehrambenih proizvoda i napitaka, uključujući gazirana bezalkoholna pića, deserte, slatkiše, žvakaće gume, jogurte i zaslađivače u kući.
Kako ću znati da li neki proizvod sadrži aspartam?
Prehrambeni proizvodi i pića s aspartamom mogu se prepoznati uz pomoć popisa sastojaka na oznaci proizvoda. Kao i svim prehrambenim aditivima koji su odobreni za upotrebu u Evropskoj uniji, aspartamu je dodeljen „E-broj“. Prisutnost aditiva u prehrambenom proizvodu označena je njegovim imenom (tj. „aspartam“) ili brojem (E-951).
Webtribune.rs