ZASTRAŠUJUĆA RUPA OD 420 METARA: Ogromni ponor otkriven na jugu Kine

kina

Naučnici su otkrili ogromnu rupu duboku 420 metara u kineskom autonomnom regionu Guandži Žuang.

Ovaj ponor predstavlja stanište za mnoge životinjske vrste i ima čak i svoje vodopade i jezera.

Ponor od 420 metara je otkriven nakon osmodnevne ekspedicije koja je počela 26. februara 2016. godine. On je širok 16,5 kilometara, a u njemu se nalaze vodopadi, jezera, reke i stalagmiti. Ovakve rupe su obično duboke oko 250 metara, a ovo je jedna od retkih rupa ogromne veličine koja se nalazi u Kini.

Cilj ekspecije je da se istraži 12 južnokineskih uvala – ponora nastalih urušavanjem pećina i podzemnih pećina. Oni su istražili ponore u okruzima Donglan i Guandži.

Naučnici su u rupama pronašli brojne životinjske vrste, uključujući i šišmiše i zmije. Takođe su pronašli i neke beskičmenjake koje još uvek nisu identifikovali.

Međutim, ovo nije najveći ponor u regionu Guandži. Postoji i jedan koji je dubok 613 metara i širok svega 420 metara. Na njegovom dnu se nalazi šuma koja pokriva površina od više od 10.000 kvadratnih metara. On je otvoren za javnost.

Najveći ponor na svetu se nalazi u opštini grada Čongking u Kini na vrhu reke Jangce. On je dubok 660 metara, a njegova ukupna zapremina iznosi 119 miliona kubnih metara.

Ponori se obično nalaze u kršnim oblastima, odnosno regionima sa određenom kamenom površinom.

„Ponor u geološkom smislu predstavlja depresiju površine koja je uzrokovana propadanjem zemlje usled rastvaranja rastvorljivog kamena poput krečnjaka, krede ili gipsa na određenoj dubini“, rekao je Endrju Farant.

Webtribune.rs