Zašto se u ovoj evropskoj državi najavljuje potpuni nestanak struje – Građani preplašeni kupuju baterijske lampe i agregate …

Vlasti u Austriji se veoma ozbiljno pripremaju za mogući duži nestanak struje na širem području, pa čak i u celoj zemlji – takozvani „Blekaut“.

Kako navode austrijski mediji, za 12. novembar je zakazana vežba „Energija 21“, na kojoj će se uvežbavati kako treba ispravno da se reaguje u takvoj kritičnoj situaciji.

U vežbi „Energija 21“ učestvovaće više pokrajina, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo odbrane, a 12. novembra znaće se koliko je Autrija spremna za „Blekaut“.

Prema pisanju brojnih medija, scenario družeg nestanka struje u Austriji ne treba da se isključi, te je sve češće tema.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na mreži “Telegram” na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Kao razlog za vežbu navodi se pretpostavka da u slučaju ekstremnih hladnoća u Evropi može doći do povećane potrošnje struje i do ograničenja proizvodnje, a to direktno uslovljava smanjenje količina električne energije.

Inicijativu da se održi „Energija 21“ pokrenula je pokrajina Tirol i njen guverner Ginter Plater.

Vlasti napominju da je u slučaju nedostatka struje u mreži neophodno održati snabdevanje, ali i da se mora pripremiti za potpuni kolaps snabdevanja strujom.

Kako naglašavaju, za tako nešto potrebno je funkcionalno upravljanje krizom i saradnja svih nadležnih vlasti i snabdevača strujom.

Ono što je još interesantnije od samogodržavanja vežbe „Energija 21“ je to da su i diskonti u Austriji počeli da nude građanima potrebnu opremu za prevazilaženje „Blekauta“. Stoga, lanac „Hofer“ u svom asortimanu od sada ima radio uređaje sa kurblom, baterijske lampe bez baterija, agregate na gorivo i drugu opremu.

(mondo.rs)